Leefbaar wil strengere controle op lading

mainImage
Leefbaar wil strengere controle op lading

Leefbaar Rotterdam wil van havenwethouder Adriaan Visser weten op welke wijze de havenmeester en de Zeehavenpolitie controle uitoefenen op inkomende en uitvarende containerschepen in relatie tot hun vracht. Ook pleit de grootste politieke partij van Rotterdam op voorhand voor strengere handhaving mocht blijken dat de kapiteins het met het vastzetten van containers niet zo nauw nemen.

Raadslid Koster stelt de vragen naar aanleiding van het incident met het containerschip MSC Zoe, dat op 2 januari 2019 tenminste 277 containers in de Noordzee heeft verloren. Drie van deze containers zouden giftige stoffen bevatten. Het verlies van de containers heeft grote vervuiling op de Waddeneilanden tot gevolg. Maar volgens Koster zijn in het afgelopen jaar ook in Rotterdam tientallen containers te water geraakt.

Bij een inspectie van Leefomgeving en Transport bleken in 2010 bij 27 van de 57 gecontroleerde schepen containers niet volgens het sjorplan vastgesjord. ''Recenter onderzoek is niet beschikbaar’’, schrijft Koster veelzeggend aan Visser om er het besef aan toe te voegen dat grote containerschepen binnen zeer strakke deadlines varen. ‘’Wij begrijpen dus dat het niet altijd mogelijk is om tijdig alle containers adequaat te zekeren. De kapitein is uiteindelijk eindverantwoordelijk en kan dus besluiten uit te varen zonder dat alle containers goed vast staan. Uit de twee genoemde gebeurtenissen blijkt dat sprake is van een evident risico. En Rotterdam heeft als grootste haven van Europa in dit kader een bijzondere verantwoordelijkheid.’’


Foto: Digitaal Dagblad