Dagblad010 | Proef met walstroom voor zeeschepen
mainImage

Proef met walstroom voor zeeschepen

Proef met walstroom voor zeeschepen
1 januari 2019, 13:02 uur
Haven

Rotterdam gaat dit jaar op twee locaties proeven doen met walstroom voor grote zeeschepen. De bedoeling van milieuwethouder Bonte is dat in de naaste toekomst alle zeeschepen met stekkers aan het elektriciteitsnet verbonden zijn. Het merendeel maakt nu nog gebruik van dieselgeneratoren. Daarmee wordt het milieu onnodig belast.

Waar de proeven worden genomen is nog niet bekend. Maar bezien in het licht van de gemelde stank- en geluidsoverlast op de Kop van Zuid en de toename van het cruiseverkeer naar Rotterdam ligt het voor de hand dat ook de Wilhelminakade in het proefproces zal worden meegenomen. Voor het aanleggen van walstroom op de kades moeten stroomstations worden gebouwd tot 20 Megawatt, vergelijkbaar met het verbruik van 5800 huishoudens.

Stena Line was de eerste die overging van generator naar walstroom. Dat was al in 2012. Voor kleinere zeeschepen is Scheveningen met de bouw van stations begonnen. Bekende buitenlandse voorbeelden zijn Los Angeles en Long Beach (Amerika) en Hamburg (Duitsland). Voor de binnen- en pleziervaart in Nederland is het gebruik van walstroom al decennia de gewoonste zaak van de wereld.


Foto: Digitaal Dagblad