Woningcorporatie Havensteder gaat grote delen van Vreewijk uitponden. Ruim honderd huurders van de Meiendaal, Groenezoom en Langegeer zijn onlangs/worden binnenkort benaderd met de vraag of zij voor circa 215.000 euro hun woning willen kopen.
Volgens Havenstederdirecteur Hedy van den Berk biedt het voor de bewoners aantrekkelijke ‘voordelen om juist nu te kiezen voor het kopen van uw huidige huurwoning’. Want: “De hypotheekrente staat historisch laag. Bij kopen bouwt u eigen vermogen op”…”(en) na aankoop heeft u zes maanden oplevergarantie voor kleine calamiteiten”.
Die zogenoemde ‘oplevergarantie’ kan Havensteder best nog weleens veel geld gaan kosten. Dat komt omdat veel woningen verborgen gebreken hebben. Het verhelpen daarvan kan oplopen tot tienduizenden euro’s per woning.
Huurdersorganisatie De Brug, met wie Havensteder jaarlijks prestatieafspraken maakt, is niet geïnformeerd over de omvangrijke verkoopplannen in Vreewijk.
Het handelen van Van den Berk – zij is recentelijk door blogger Kees Jonker gekroond tot ‘krottenkoningin van Rotterdam’ – wordt door De Brug ten zeerste betreurd. Men vindt het onbegrijpelijk dat Havensteder achter de rug van de huurdersorganisatie om is gestart met het versnipperen van het bezit in Vreewijk.
De vraag rijst in hoeverre Havensteder andere delen van haar bezit in Rotterdam en omliggende gemeenten, waar de corporatie actief is, ook wil gaan uitponden.
Mocht de Rotterdamse politiek nog een stokje willen steken voor de verkoop van de woningen aan Meiendaal, Groenezoom en Langegeer, dan moet snel worden opgetreden. Op 11 januari kan de gemeenteraad verantwoordelijk wethouder Robert Simons erover aan de tand voelen. De kans bestaat echter dat het tij niet meer te keren is.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!