Nourdin El Quali, de fractievoorzitter van Nida in de Rotterdamse gemeenteraad, kon vanavond zijn geluk niet op toen bekend werd dat Marokko zich had geplaatst voor het WK in Rusland 2018 na een 0-2 overwinning op Ivoorkust. Hij deelde die vreugde met honderden Rotterdammers die of zelf in Marokko geboren zijn dan wel ouders hebben die daar hun roots hebben.

De tweet ‘’Rotterdam gaat naar de WK’’,  verspreidde de voorganger van de Rotterdamse moslimpartij. Wel precies op het moment dat de top van de politie inwoners van Rotterdam adviseerde het centrum van de stad te mijden om ongeregeldheden te voorkomen.

Het feestje van de plaatsing voor het WK verloopt momenteel in Rotterdam zonder problemen (23:30 uur) en oogt in de stadsfontein alsof Feyenoord een titel op zak heeft. Het zou dus een verademing zijn als morgenochtend blijkt dat zich in de verdeelde samenleving in de havenstad geen verdere incidenten hebben voorgedaan.

De retweet van Nourdin El Quali is niettemin een vreemde provocatie, die ongetwijfeld schriftelijke vragen zal oproepen en door Nida nader verklaard zal moeten worden. ‘’Want in één zin zegt Nida hiermee heel bewust dat in hun ogen Rotterdam een Marokkaanse stad is’’, aldus stadswacht Sjors van Maurik. ‘’En dat is – om te beginnen – niet aardig voor de Turkse Rotterdammers en ook niet voor de andere nationaliteiten en al helemaal niet voor de mannen en vrouwen van Leefbaar Rotterdam en van de VVD, die daar anders en genuanceerder tegenaan kijken. El Quali heeft zijn ware gezicht laten zien. Net als Kuzu van Denk eerder. Ik wacht nu maar  geduldig af wat – hoewel ze naar Den Haag vertrokken is- Antoinette Laan van zo’n landverovertjezinnetje vindt en ook van burgemeester Aboutaleb als geboren Marokkaan, Volgens mij is het met het oog op de verkiezingen enge spierballentaal van Nida.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!