Heerema Marine Contractors, Eneco en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de aanleg van walstroom in het Calandkanaal. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van walstroom in het Calandkanaal (SPCC) en om Heerema’s vloot te voorzien van duurzame elektriciteit. De partijen hebben een consortium opgericht om de kansen te verkennen en zijn op zoek naar mariene partners die bereid zijn om de energietransitie te versnellen.

De orde van grootte van de verbinding is 20 megawatt. Het is de bedoeling dat grote offshore-schepen, die aan het Calandkanaal liggen aangemeerd, volledig van groene stroom zullen worden voorzien wanneer ze aan land varen. Het gebruik van walstroom voor aangemeerde schepen op deze schaal is een primeur in de wereld.

Door de vloot van Heerema met duurzame energie aan te sluiten op het net wordt een aanzienlijke reductie in uitstoot en geluid gerealiseerd. Doordat de dieselgeneratoren kort nadat het schip is afgemeerd worden uitgeschakeld, worden bijna alle emissies – CO2, NO¬X, SOX en PM – in het kanaal geëlimineerd. Naast de bespaarde emissies zal ook de geluidsproductie aanzienlijk worden verminderd. In de toekomst zouden meer schepen op het net kunnen worden aangesloten om de (koolstof)voetafdruk verder te verminderen.

Yvonne van der Laan van het  Havenbedrijf Rotterdam: “De energietransitiecoalitie staat hoog op de agenda van de Rotterdamse haven. Deze haalbaarheidsstudie voor groene walstroom is een potentiële grote stap in het verduurzamen van de infrastructuur van de Rotterdamse haven. Positief is dat dit gebeurt in een consortium met Heerema, Eneco en de Rotterdamse haven.”

Katja Langen van Eneco: “Eneco wil graag uitzoeken hoe groene windenergie, geproduceerd op locatie, gekoppeld kan worden aan walstroomoplossingen. In potentie kunnen oplossingen op het gebied van mobiele energie worden ontwikkeld. De antwoorden op hoe dit precies te realiseren en de uitdagingen die dit project met zich meebrengt, zullen samen met Heerema en het Havenbedrijf Rotterdam moeten worden bedacht.”

Namens Heerema heeft Saskia Rijtema ondertekend. “Heerema is een familiebedrijf, waar waarden een belangrijke rol spelen in onze bedrijfsvoering. Reputatie, veiligheid en duurzaamheid zijn van groot belang. Dit is te zien in ons nieuwbouwschip, de Sleipnir, dat momenteel in aanbouw is en met LNG kan varen. We zijn dankbaar om samen met deze partners deze stap voorwaarts te zetten en onze gezamenlijke ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Bron: HEEREMA

Tekst: Rene Quist