Heldenrol Sparta-doelman Kortsmit: 0-1

31 August 2018, 23:06 uur

door Piet Ocks

Roy Kortsmit groeide uit tot de held van Sparta. In Waalwijk hield Sparta's doelman RKC persoonlijk bij diverse mogelijkheden van de gelijkmaker af, waardoor Sparta de tweede overwinning van dit seizoen kon vieren: 0-1.

Andermaal onderscheidde Kortsmit zich met het stoppen van een strafschop. Na een kwartier in de tweede helft onderstreepte hij zijn reputatie van penaltykiller door een elfmetertrap van Kevin Vermeulen te stoppen, nadat Dries Wuytens een overtreding had begaan op Jari Koenraat.

Sparta moest het in Waalwijk trouwens doen zonder de zieke Deroy Duarte. Hij werd vervangen door Gregor Breinburg.

De ploeg van trainer Henk Fraser begon sterk aan de wedstrijd en de openingstreffer van Mohamed Rayhi na een slimme pass van Halil Dervisoglu was verdiend: 0-1. Eerder hield doelman Etienne Vaessen achtereenvolgens Lars Veldwijk, Janne Saksela en Abdou Harroui nog van een treffer en waren Royston Drenthe en Dries Wuytens met een kopbal nog gevaarlijk.

Na de 0-1 kwam RKC beter in de wedstrijd en kreeg Mario Bilate nog voor rust de grootste kans, waarop Roy Kortsmit alert reageerde. RKC drong na de rust nog een aantal minuten aan, maar Sparta kon deze storm overleven en via een afstandsschot van Abdou Harroui was het zelfs bijna nog 0-2. Ondanks een sterke tweede helft van de Waalwijkers, met een aantal grote mogelijkheden in de slotfase, overleefde Sparta de Waalwijkse dadendrang.

Matchwinner Mohamed Rayhi toonde zich na afloop opgelucht. ''Het was een zwaarbevochten overwinning,'' besefte hij ook. ''Maar deze overwinning doet ons goed.''

Opstelling Sparta: Kortsmit, Saksela, Wuytens, Vriends, Martis (81. Auassar), Drenthe, Harroui, Rayhi, Breinburg (67. Spierings), Veldwijk, Dervisoglu (86. Duplan).