Herdenking foute bombardement Rotterdam

24 March 2018, 22:22 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het is volgende week zaterdag 31 maart precies 75 jaar geleden dat Rotterdam West (Bospolder, Tussendijken en een deel van het terrein rond de Merwedehaven, niet ver van de nieuwe Lee Towers) tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door een vergissingsbombardement. Gevolg: ruim 400 mensen verloren hun leven. En duizenden raakten hun huis uit. Rotterdam herdenkt deze tragedie komende zaterdag dankzij een initiatief van de werkgroep 'Herdenking Vergeten Bombardement' van de Parkraad 1943.

De Rotterdammers, die dit fout gemikte Amerikaanse bombardement - bedoeld om Duitse schepen op de werf van Wilton Fijenoord in Schiedam te treffen - hebben meegemaakt en nog in leven zijn, zijn opgespoord en uitgenodigd. Ze worden komende zaterdag ontvangen door  de gemeente Rotterdam om 12.00 uur in de bibliotheek Delfhaven aan de Rösener Manzstraat en zullen daarna een wandeling maken naar het Park 1943 - zie foto - waar burgemeester Aboutaleb en stadsdichter Derek Otte de aanwezigen zullen toespreken en toedichten.

Er is 1 minuut stilte. Ook muziek door Bear Valour. Verder de stem van het kind. Ook de mogelijkheid om langs de brandgrens te wandelen. Aan het einde (rond het slotwoord van gebiedscommissie-voorzitter Tom Harreman) tevens een onthulling van een gevelgedicht en een plaquette.Maar ook een persoonlijk verhaal door Martin Landman, een ooggetuige. Martin Landman, de oud-voorzitter van de Kamer van Koophandel in Rotterdam, is inmiddels 90 jaar, en een volle neef van de beroemde oud-doelman van Sparta en het Nederlands elftal: Wim Landman.

In 1943 was Martin Landman supporter van de amateurclub Neptunus uit het westen van de stad. Zijn neef speelde toen in het 1e elftal. Enkele Neptunianen vonden ook de dood bij dit bombardement. Zoals bijvoorbeeld de zwager van de toenmalige aanvoerder van het eerste elftal van Neptunus (Ab Hogedoorn): Joop Vermeulen. De 92-jarige weduwe van Ab Hogedoorn en dus zus van het slachtoffer behoort bij de genodigden komende zaterdag. Zij woonde toen - in 1943 - bij haar ouders in Spangen.


2e deel van het Park