Een verfdeskundige van AKZO en de oerdecorateur Klaas Verkerk hebben vandaag aan het Zuidplein de schouw verricht van het bekende kunstwerk De Opgerolde Krant (Het Vrije Volk), die ontworpen is door Kunst en Vaarwerk en in 1981 door Klaas Verkerk zelf werd aangebracht.
De schouw was nodig omdat het kunstwerk moet worden gerestaureerd. Dat gebeurt op initiatief van de twee oud Vrije Volk-medewerkers Hans Grootenhuijs en Joop van der Hor, die een comité van aanbeveling samenstellen om de herinnering aan het grootste dagblad van zowel Nederland als van Rotterdam in tact te houden. Ook kunstenaar Cor Kraat steunt de actie.
Het Vrije Volk was na de oorlog onderdeel van de sociaaldemocratische uitgeverij De Arbeiders Pers met een indrukwekkend editiesysteem. Tot de AP behoorden ook de boekenuitgeverij en de VARA-gids. Het werd de Rode Burcht genoemd.
Het Vrije Volk was de Partij van de Arbeid-krant en had landelijk meer dan 300 journalisten in dienst, van wie er later velen bij de televisie gingen werken. De bekendsten waren Willem Duys (die zijn loopbaan in Schiedam begon), de Rotterdammer Theo Eerdmans, de Arnhemmer Pierre Jansen en de Vlaardinger Herman Wigbold.
Na het kabinet Willem Drees III in 1958 liep het aantal abonnees van Het Vrije Volk geleidelijk terug. Ook de loskoppeling van de PvdA mocht niet baten. In 1970 verdween de krant uit Amsterdam en waren alleen de bolwerken Rotterdam en Arnhem nog over.
Alleen in Rotterdam is Het Vrije Volk nog lang solo overeind gebleven. Op 30 maart 1991 verscheen de laatste krant. In dat jaar fuseerde Het Vrije Volk met het Rotterdams Nieuwsblad. Die krant ging in 2005 weer op in het Algemeen Dagblad.
Wie met redenen omkleed de lijst van aanbeveling wil versterken kan zich melden bij Hans Grootenhuijs: [email protected].
Herinnering aan Het Vrije Volk moet blijven
18 July 2018, 23:16 uur
Algemeen
