Prof. Marion Koopmans, hoogleraar virologie in het Erasmus MC, heeft de NWO Stevinpremie in ontvangst genomen. Dit is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Ze ontving de onderzoekspremie van € 2,5 miljoen in Den Haag uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Koopmans doet onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen (zoönosen), en op grootschalige verspreiding tussen mensen (outbreaks en pandemieën). “Ik wil ervoor zorgen dat we in de toekomst samen beter voorbereid zijn op nieuwe virusinfecties.” Ze pleit voor een aanpak waarbij landen wereldwijd een vangnetachtig systeem hebben om te kunnen reageren op zeldzame virussen die grote gevolgen kunnen hebben. Die moeten sneller kunnen worden opgespoord en geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Door globalisering verspreiden virussen zich veel sneller dan voorheen. Ze kunnen overal opduiken. “Nu springen we vaak pas op het moment van een uitbraak op om te zorgen dat het weer wordt ingedamd. Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe we potentiële uitbraken beter kunnen voorspellen en hoe we beter voorbereid kunnen zijn. Hierbij maken we gebruik van de genetische informatie die zich in de vorm van DNA of RNA in virussen bevindt.”

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Erasmus MC