Hogere sterfte aan kanker in Rotterdam

27 April 2018, 12:30 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Mannen worden in Nederland gemiddeld 80, vrouwen 84. In Rotterdam leven de mensen gemiddeld anderhalf jaar korter. Rotterdam scoort slechter dan gemiddeld op alle grote ziektes. Er zijn in deze stad meer hart- en vaatziektes. Meer respiratoire aandoeningen als astma en COPD, vooral op oudere leeftijd. En net iets meer kanker, maar vooral: een hogere sterfte aan kanker.

Dit is de conclusie van Lex Burdorf, hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg, aan het Erasmus MC. Hij doet onderzoek naar de invloed van sociaaleconomische factoren, milieu, luchtkwaliteit en gedrag op gezondheid en levensverwachting en coördinator van de academische werkplaats CEPHIR, waarin de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond gezamenlijk onderzoek doen naar de publieke gezondheid.

“We hebben. de gemiddelde levensverwachting in kaart gebracht langs het Rotterdamse metronet’’, vertelt hij in een interview tegen de redactie van Erasmus Magazine. ‘’Dan blijkt dat mensen in kopstation Nesselande bijna acht jaar ouder worden dan mensen rond metrostation Maashaven. Acht jaar, binnen één stad! Dat verschil is net zo groot als, of zelfs net iets groter dan, tussen mensen die alleen lagere school hebben en mensen met een academische opleiding.”