Vanmiddag voeren zangers, zangeressen, artiesten, impressario’s, fotografen  en tekstschrijvers over de Nieuwe Maas om alvast te proosten op de aanstaande 75e verjaardag van of hun beluisterde held of gewoon hun vriend, die overigens slechts 63 jaar werd: Robert Long.
Zowel op maandag 22 als dinsdag 23 oktober van dit jaar krijgt deze veelzijdige artiest in het nieuwe Luxor Theater een Hommage.
Het is een initiatief van zijn Belgische man (vriend en manager) Kristof Rutsaert, met wie Robert Long een jaar voor zijn dood – maar na een vriendschap van zestien jaar – in Baarle Nassau in het huwelijk trad. Gelegenheidsambtenaar van de burgerlijke stand was toen zijn collega en vriend Gerard Cox, die zich daarvoor kort tevoren in Breda in die functie had laten beëdigen.

De 78-jarige Gerard Cox is dan ook een van de vele artiesten die meewerkt aan de liedjesavond van de zanger, die in de jaren zeventig opzien baarde met nog nooit eerder gedurfde maatschappijkritische teksten. Met name ‘het geloof’, dat een deel van Roberts Long jeugdleven verziekte omdat hij in zijn woondorp Ederveen als homo niet werd geaccepteerd, ook niet door zijn vader, werd onderwerp van zijn hoon, spot en ergenis. Daarmee steeg hij ten tijde van de onkerkelijking van Nederland in no time naar de hoogste regionen van de albumhitparades. In 1977 ontving hij de eerste van zijn zes Edisons.

Ook Joke Bruijs, Richard Groenendijk, Wil van der Meer, Tommie Christiaan en Julia Herfst (de kleindochter van Jasperina de Jong) – gisteren alle vijf aan boord van de Ostara tijdens een door Spido-directeur Leo Blok aangeboden haventoer – werken in oktober mee aan de Hommage onder leiding van het Metropole Orkest. Maar ook Jenny Arean, Karin Bloemen, Maaike Widdershoven, Sjors van der Panne, Roberto de Groot en Jan Dulles zullen van de partij zijn.

Na de twee galavoorstellingen in Luxor volgt in 2019 een toer door het land met als thema ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette.’


Robert Long, zoals Nederland hem kent.


Richard Groenendijk gaf gisteren aan boord een voorproefje.


Een middagje Ostara op uitnodiging van Spido-baas Leo Blok.


Gelegenheidsproducer Kristof Rutsaert. weduwnaar van Robert Long


Joke Bruijs en tekstschrijver Jan D. Swart


Tommie Christiaan van de Passion. Eigenlijke achternaam: Venneker.
Hij beloofde Joke Bruijs aan zijn oma en opa te vragen of hij mogelijk familie is van oud-Feyenoord spits Hans Venneker.

 

Print Friendly, PDF & Email