(Hoofdklasse) Alleen Sten Wever lacht

18 November 2018, 13:31 uur

Met Capelle is het lachen of huilen, veel zit er in het midden niet tussen. Langzamerhand slaat de balans ook over naar de kant van mineur. Tegen Ter Leede in Sassenheim moest de zesde nederlaag worden geïncasseerd. Daar staan vier overwinningen tegenover. Een zure ervaring zaterdagmiddag, omdat Capelle met een vroeg doelpunt van Jami Jaliens de leiding had genomen. Na rust domineerde Ter Leede en hoewel Capelle toch nog twee keer redelijk dicht in de buurt van de aansluitingstreffer zat, viel de blokkendoos rond de in de regel helderziende centrumverdediger Pollemans uiteindelijk in duigen, 4-1. Exemplarisch voor de wanorde was dat hij er ook nog een gele kaart aan overhield.

XerxesDZB is zaterdag op het Faas Wilkes Sportpark lelijk afgedroogd door Achilles Veen. Het werd 0-3 voor de Brabanders. De Xerxanen – met 29 doelpunten tegen in elf wedstrijden - komen er daardoor met zes schamele puntjes wel erg benauwd voor te staan in de hoofdklasse. Vooraf stond Achilles er namelijk even belabberd voor, maar door de triomf in Zevenkamp wrong het zich uit de schaamtestreek. Zelfs het Goudse Jodan Boys kwam even op adem door tegen alle verwachtingen in uit tegen Rijnvogels met 2-0 te winnen. Het wordt langzamerhand een verrekijkersafstand voor XerxesDZB.

Bij Smitshoek overheerste de tevredenheid na het 1-1 gelijkspel tegen Spijkenisse. In de eerste helft waren de Barendrechters beter, maar kreeg Spijkenisse na ruim tien minuten de ideale gelegenheid om de score te openen. Kees Tol miste echter van elf meter. Even later was Luc Delmee wel succesvol voor Smitshoek: 1-0. De thuisclub verzuimde toen om de voorsprong te vergroten. In de tweede helft was Spijkenisse beter en kwam het terecht langszij door een kopbal van aanvoerder Yassire Hamdani: 1-1. Dit gebeurde overigens uit een hoekschop die ten onrechte aan Spijkenisse werd toegekend. De gasten waren daarna nog enkele malen dichtbij de winnende treffer, maar die viel niet meer.

Het zal stil geweest zijn tijdens de terugreis van Feyenoord zaterdagavond naar Rotterdam. Voor de wedstrijd tegen Jong Den Bosch zei trainer Raymond Frehe – de stand van de ranglijst overziend – dat ‘drie punten meer’ een reëler beeld zou hebben gegeven en het is na afloop van de nederlaag tegen Jong FC Den Bosch (2-0) de vraag 'of zes punten méér' een even reële voorstelling van zaken geeft. Realiteit is dat de amateurs van Feyenoord voor het eerst sinds mensenheugenis nederlagen moeten slikken en dat is wennen. Niettemin blijft de doelstelling van Frehe een plaats bij de eerste vijf in de rangschikking'. Dat moet nog steeds te fabriceren zijn.

Zwaluwen was de grote mazzelpik zaterdag onder de hoofdklassers uit de Rotterdamse regio. Het versloeg Swift thuis op zijn Britse accommodatie (midden in de woonwijk) in een overigens onooglijke wedstrijd waarin één galamoment de beslissing bracht. Die kwam op naam van de Vlaardinger Sten Wever, die uit een draai Swift-doelman Meendering kansloos liet.