(Hoofdklasse): Capelle tergt de geleerden

16 December 2018, 13:18 uur

Men zit op het sportpark ’t Slot nog steeds voor het raadsel waarom Capelle wel Feyenoord scheel tikt, maar vervolgens dan weer wedstrijd na wedstrijd faalt. De geleerden puzzelen zich een ongeluk, maar komen er niet uit. Het gevolg is een vrij pijnlijke veertiende plaats op de ranglijst en men moet er in bestuurskringen niet aan denken dat er wéér een duikeling in de toekomst verscholen gaat.

Hopeloos is het allemaal nog niet met Swift, Opheusden en Achilles op overzichtelijke afstand, maar ze graaiden zaterdag alle drie wel weer een puntje mee, hebben alle drie een verliesmoyenne van zes wedstrijden en dat kan Capelle niet zeggen met negen zepers. Bovendien ligt doelman Bradly van der Meer niet echt comfortabel met een duim in z’n mond op bed, want Capelle heeft 39 doelpunten tegen, terwijl bijvoorbeeld Swift en Achilles net boven de twintig zitten. In de harde bijcijfers zit toch wel een verschil waar de honderd Capelse geleerden zich rond het eerste elftal tijdens de winterstop een vette kluif aan hebben.

Tegen Spijkenisse keek Capelle zaterdag al binnen de minuut tegen een 1-0 achterstand aan. Daarmee begon de ellende. Een overtreding op Peter de Lange en een snel genomen vrije trap bracht Sander Barragan alleen voor keeper Bradly van der Meer. De aanvoerder van Spijkenisse vergiste zich niet.

In de 9e minuut de tweede kans voor Spijkenisse toen Felino Jardim een vrije trap mocht nemen. Zijn schot ging buiten bereik van de Capelle keeper net naast het doel. Capelle kwam lang maar zeker wel beter in de wedstrijd en er werd tot de zestien ook aardig gecombineerd, maar het duurde uiteindelijk tot de 35e minuut, totdat de eerste grote kans ontstond. Bram de Bruin kon vanaf een meter of tien vrij uithalen, maar koos de slechtste optie en schoot de bal recht op keeper Michael Termijn.

Twee minuten later weer een 100% kans voor Capelle. Nassim Asrih stormde alleen op het doel af, maar opnieuw redde de Spijkenisse doelman. Voor de rust veranderde er niets meer aan de 1-0 stand.

Na de rust hetzelfde spelbeeld. Capelle op jacht naar de gelijkmaker en een Spijkenisse dat de zaak consolideerde en uitkeek naar een counter. Die kwam er in de 63e minuut. De tot dan toe onzichtbare spits Kees Tol knikte een voorzet doeltreffend in het doel van Capelle 2-0.

Wat Capelle ook probeerde het bleef tot schoten uit de tweede lijn. De enige kans was er voor Jami Jaliens, die uit een corner net naast kopte. Daar bleef het voor Capelle bij. Spijkenisse was in de 86e minuut dichtbij de derde treffer, maar Kees Tol faalde van dichtbij. Toch kwam de derde treffer er. In de 83e minuut viel de 17-jarige Justin Holwijn in. Zijn eerste actie leverde hem de enige gele kaart van de wedstrijd op, maar in de eerste minuut van de extra tijd zette hij de 3-0 eindstand op het scorebord. Meteen daarna floot de prima leidende scheidsrechter Wouter Wiersma voor het einde.

XerxesDZB blijft het bleekscheetje

XerxesDZB blijft het bleekscheetje in de hoofdklasse A. Of het nu uit of thuis speelt, of het nu vriest of dooit, er komt weinig kleur op de wangen van de heren Xerxanen. Hooguit iets van rood van opwinding bij coach Marco Jalink, die zijn spelers overigens officieel heeft meegedeeld niet voor de dramatische positie op de ranglijst te zullen weglopen. En waarom zou hij? Per slot van rekening wist men bij de start van de competitie dat de bomen nu eenmaal niet meer tot aan de hemel groeiden en ergens leefde er ook een soort blije berusting dat hierdoor meer ruimte zou komen voor de eigen clubjongens. Dat Jalink daarbij de pech heeft ook nog als een soort hospik in zijn eigen legerhospitaaltje te moeten rondlopen hoorde niet bij die inschatting.

Toch is XerxesDZB zaterdag tegen het met enkele eerste elftalspelers versterkte Jong FC Den Bosch niet omver gelopen. De Brabanders die alles op alles zetten om de grandeur van de tweede divisie te bereiken, hadden weliswaar het betere van het spel, maar om nu te zeggen dat ze er veel kansen mee creëerden: nou nee. Uiteindelijk moesten ze nog profiteren van een dom weggegeven penalty om XerxesDZB in de hoek te krijgen waar ze gewend zijn de klappen te krijgen. Het werd 0-2 en er is een hunkering naar een lange winterstop met geneeskundige krachten om vooral Leon van den Berg, de man van de filmsterrenstatus bij XerxesDZB, weer helemaal volledig aan de praat te krijgen.

Zwaluwen – Feyenoord

Zwaluwen heeft een punt gepakt tegen SC Feyenoord. In de slotfase werd het 1-1. In de eerste helft hadden de Rotterdammers na tien minuten op 0-2 moeten staan. Merrelaar wist zijn 100 procent kansen niet te verzilveren. Beide ploegen wisten daarna maar weinig te creëren. In de tweede helft werden de duels niet geschuwd. Kansen kregen de Vlaardingers nauwelijks.

Van Tienen ging in 70e minuut in de fout. Na een slechte bal wist Obiku te profiteren en de bal binnen te schieten in een leeg goal. Pas in de slotfase kwam de eerste grote kans voor Zwaluwen. Na een leep balletje van Wever, kopte Gillet de bal niet goed in en kwam bij Scholman terecht, die de bal wist af te leggen op de instormende Goncalves die binnen schoot.

Smitshoek

Smitshoek heeft een punt overgehouden aan de uitbeurt bij Achilles Veen (1-1). De thuisclub opende na ruim een half uur de score door Ilias Zaimi. Hij knalde de bal van afstand langs de keeper van Smitshoek. Gedurende de hele wedstrijd golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen kansen. In de 87ste minuut stelden de Barendrechters toch een punt veilig. Joey Klein forceerde voor Smitshoek de 1-1, waardoor de ploeg van trainer Richard Middelkoop met een gedeelde vierde plaats met SC Feyenoord en Spijkenisse de winterstop ingaat.