EMO, die de kolenboer in de Rotterdamse haven wordt genoemd, zal het ongetwijfeld ook hebben gelezen in dagblad Trouw, en zo niet dan heeft Prof. Jan Rotmans het er gisteravond via een tweet voor de zekerheid nog eens extra ingewreven: de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer van de aarde stijgt met een recordsnelheid.

Het is een waarschuwing van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties, die in een rapport zegt dat in 2016 het hoogste niveau aan broeikasgas sinds 800.000 jaar werd bereikt. De toename van het afgelopen jaar was 50 procent hoger dan die van het moyenne van de voorbije tien jaar.

In de jaarlijkse rapportage van de WMO eerder dit jaar, aldus Trouw, meldde de organisatie al dat het klimaat geschiedenis heeft geschreven, met een recordstijging van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel. Ook de gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte een recordhoogte.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!