Hulp voor werklozen bij verwijderen tattoo

14 January 2019, 09:14 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Hulp voor werklozen bij verwijderen tattoo

De Stichting Spijt van Tattoo start eind januari met het kosteloos verwijderen van tatoeages op het gezicht, hals en handen bij werklozen die denken hierdoor moeilijker aan een baan te kunnen komen. Van de campagne ‘Dag Tattoo, Hallo Baan’ wordt een documentaire gemaakt. Die zal op scholen vertoond worden om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van tatoeages die je niet kunt bedekken.

De afgelopen maanden hebben zich bij de stichting 117 werkloze mensen aangemeld die spijt hebben van de tatoeage die ze in hun jeugd hebben laten zetten. Tien deelnemers vertellen hun verhaal tijdens de kick-off bijeenkomst op 28 januari op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar wordt het officiële startschot gegeven voor de campagne en kunnen lotgenoten zich aanmelden.

De stichting is opgericht door Andy Han, die samen met zijn vrouw eigenaar is van een tattoo- en laserpraktijk. ''Daar zien we de wereld aan twee kanten veranderen,” vertelt hij. ,,Aan de ene kant zien we dat jongeren op steeds jongere leeftijd steeds grotere tatoeages zetten. Ze willen dat steeds vaker ook op hun handen, in de hals of het gezicht, net als profvoetballers, rappers en popidolen. Wij waarschuwen dan: ‘jouw idolen zijn financieel onafhankelijk. Als je straks van school komt en wilt gaan werken, kan een werkgever die tatoeages gebruiken als excuus om je niet aan te nemen. Daarom zetten wij principieel geen tatoeages op handen en gezicht.”

Toch gebeurt dit op steeds grotere schaal. Mensen die later spijt hebben gekregen ziet Han dagelijks terug in zijn laserpraktijk. ,,Dan hoor ik verhalen als ‘ik dacht er niet goed over na’, ‘de tattoo is gezet tijdens een roerige periode in mijn leven’ of ‘ik heb het idee dat ik door deze tatoeages moeilijker een baan krijg’. Wanneer je bijvoorbeeld als recalcitrante puber ‘fuck you’ op je handen hebt laten tatoeëren, wilde je met die tattoo een reactie bij anderen uitlokken of een statement maken. Als je hiermee tien jaar later gaat solliciteren op een baan, word je toch onzeker.”

Hoewel dat wettelijk gezien niet mag, hoort Han dat veel van deze mensen het gevoel hebben dat ze vanwege dit soort tatoeages afgewezen worden bij sollicitaties. ''Een van de jongens die bij de kick-off aanwezig zal zijn, vertelde zelfs dat hij op zijn eerste dag als vuilnisman naar huis werd gestuurd vanwege de tatoeages in zijn gezicht,” zegt hij.

Een tatoeage verwijderen via een laserbehandeling is tien keer zo duur als er eentje laten zetten. Bovendien duurt het tien tot twaalf behandelingen met steeds minimaal acht weken ertussen. Pas na twee tot drie jaar zie je er niets meer van.

Jonge mensen zonder baan hebben hier vaak het geld niet voor. Om hen te helpen heeft Han de Stichting Spijt van Tattoo opgezet, waarmee hij hen één dag in de week gratis behandelt. Hij werkt daarbij met dezelfde medische laser als in grote ziekenhuizen.

De stichting verwijdert de tatoeages kosteloos. Voorwaarde is wel dat deelnemers via interviews, foto’s en filmbeelden meewerken aan het maken van de documentaire. Die wordt daarna vertoond op middelbare scholen. Een andere voorwaarde is dat ze meewerken aan het onderzoek van Professor Henri Beunders, verbonden aan de Erasmus Universiteit, naar de non-verbale communicatie van tatoeages, waarover hij een boek gaat publiceren.

Om mensen aan het eind van hun behandeling sneller aan een passende baan te kunnen helpen heeft de stichting toezeggingen van verschillende uitzendbureaus. ''Met deze campagne kunnen we hun kans op een baan vergroten en tegelijk jongeren waarschuwen voor het zetten van tatoeages op handen en gezicht,” aldus Han.