Als het gaat om het uitbetalen van megasalarissen aan directeuren, dan zou de in financiële problemen verkerende stichting Humanitas Huisvesting in 2017 wel eens alle records kunnen breken.
De circa 2500 bejaardenwoningen verhurende Rotterdamse woningcorporatie beschikte vorig jaar over een ‘loodzware’ directie, bestaande uit registeraccountant Edwin van den Berg en Paul Vismans. Hoeveel Humanitas Huisvesting aan het tweetal kwijt is geweest, zal blijken uit de medio 2018 te verschijnen jaarrekeningen. Maar dat hun bezoldigingskosten tussen de vier á vijf ton zullen liggen, is voorspelbaar.
Van den Berg is precies één jaar in dienst geweest bij Humanitas Huisvesting. Van 12 december 2016 tot 13 december 2017. Exact een jaar. En dat had een reden: interim-directeuren kunnen maar een periode van twaalf maanden echt veel betaald krijgen, zijn zij langer dan een jaar in dienst dan vallen ze terug naar een salaris van een ‘schamele’ 181.000 euro.
Het tarief voor interim-directeuren is voor de eerste zes maanden maximaal 24.500 euro per maand, de volgende zes maanden ligt het op 18.500 euro maximaal. Niemand hoeft dan ook verbaasd noch onaangenaam verrast te zijn, als Van den Berg 258.000 euro ontving. Daarnaast was er nog een financieel opstekertje voor Van den Berg. Hij trad in maart 2017 toe tot de Raad van Toezicht van Scheepsagentuur Dirkzwager BV. Leuk bijbaantje.
Vismans ging de directie van Humanitas Huisvesting met ingang van 22 mei 2017 versterken. Dat kan hem tot aan het eind van dat jaar weleens een loon van meer dan 170.000 euro hebben opgeleverd. Conform de gangbare tarieven van interim-directeuren. Niks bijzonders dus.
Naast de bezoldigingslasten van het tweetal ligt het ook in de rede (?) dat Humanitas Huisvesting nog wat geld aan kostenvergoedingen en btw voor de inzet van Van den Berg en Vismans moest ophoesten. En dan zit je al bij al dicht in de buurt van de vijf ton. Oftewel, de Humanitashuurder was in 2017 zo’n 200 euro per persoon kwijt aan hun directeuren.
Je kan het een gigantisch bedrag noemen. Is het ook. Maar in het verleden deden de vertrokken directeuren Kempen en Van Damme het niet voor minder.
Over het werk dat Van den Berg in precies één jaar tijd heeft afgeleverd, lopen de meningen overigens uiteen. De Autoriteit Woningcorporaties (lees: minister Kajsa Ollongren) is natuurlijk super enthousiast over hetgeen hij presteerde. Van den Berg zette de strijd tegen de vermeende daders van de teloorgang van Humanitas Huisvesting voort. Ging gepaard met gigantische kosten voor peperdure advocaten. Maar soit. Hoort erbij.
Daarentegen zijn er ook mensen, die het enorm triest vinden, dat er zoveel geld over de balk wordt gegooid met die vermetele strijd. Directeur Gijsbert van Herk van zorginstelling Humanitas beklaagt zich er al jaren over dat hij door woningcorporatie Humanitas Huisvesting op kosten wordt gejaagd. En dat dat gedoe zelfs niet stopt nadat ook de rechter tegen Van den Berg zei dat hij eens moet ophouden met het ‘nodeloos veroorzaken van kosten’.
Humanitas Huisvesting houdt dit jaar op te bestaan. Een faillissement, dat de volkshuisvestingssector een strop zou hebben opgeleverd van 150 miljoen euro, wordt voorkomen. Dankzij de bereidheid van directeur Bert Wijbenga van Woonbron, die Humanitas Huisvesting wil overnemen. Een genereus gebaar van een corporatie met een beperkte bestedingsruimte. Logisch toch?

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!