Huurders Woonbron dupe fusie Humanitas?

29 June 2018, 22:35 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Kees Jonker

Het lijkt hartstikke fijn dat Woonbron de noodlijdende bejaardencorporatie Humanitas Huisvesting wil redden. Er ligt een zo goed als beklonken fusieplan tussen de corporatie van vertrekkend directeur Bert Wijbenga en Humanitas.

Per 1 juli 2018 had Wijbenga de zaak al rond willen hebben. Het zal iets later worden. Geeft niet.


De vraag is natuurlijk: wat worden de 40.000 huurders van Woonbron wijzer van het overnemen van een op papier failliete stichting, die 2500 sociale huurwoningen aan ouderen verhuurt?


Een - geruststellend - antwoord op die vraag zou normaal gesproken moeten staan in de zogeheten zienswijze, die Woonbrons huurdersorganisatie CPRW ten aanzien van de fusie schijnt te hebben gemaakt. Schijnt. Want er heerst nogal wat onduidelijkheid over het stuk. Sfeertje van geheimzinnigheid.


Woordvoerder Hans Böse van Woonbron geeft gelukkig enige uitleg: “De huurdersorganisaties van Humanitas Huisvesting en Woonbron hebben gezamenlijk een zienswijze geschreven. In de zienswijze geven de beide huurdersorganisaties in één zin aan akkoord te gaan met de voorgenomen fusie tussen Humanitas Huisvesting en Woonbron.”



Gaat het om een zienswijze van één zin?

Böse: “Het is een zienswijze van beide huurdersorganisatie waarin ze aangeven het eens te zijn met de voorgenomen fusie. De lengte van de tekst doet toch niets af aan de strekking?”

Woonbron en de CPRW  - de erkende belangenbehartiger van de Woonbronhuurders -  geven de ‘zienswijze’ niet ter inzage. Zijn ook niet blij met belangstelling daarvoor.

Humanitas Huisvesting en haar huurdersorganisatie SHHH reageren precies hetzelfde. “Wij delen de zienswijze niet met derden”, zeggen zij.


De weigerachtige houding van de twee fusiepartners om te laten weten wat hun huurders vinden van de fusie, is moeilijk te vatten. Het doet het vermoeden rijzen dat de huurders van Woonbron de komende jaren wellicht onvoordelig uit zijn.

Wie een woning huurt van Woonbron en wie vreest dat de fusie met Humanitas leidt tot hogere huurverhogingen, meer sloop en meer verkoop van sociaal bezit, zal in de geheime zienswijze graag willen lezen dat er garanties worden geboden dat dit niet het geval is. Maar of dat er in staat, valt te betwijfelen.



De CPRW is in het verleden ook akkoord gegaan met het betalen van een kwart miljard aan een stoomschip, waar de Woonbronhuurders nooit enig plezier aan hebben gehad. Gevreesd moet worden dat die erkende belangenbehartiger, de CPRW dus, dit keer heeft weer ingestemd met een plan, waar de huurder van Woonbron weinig mee opschiet.

PS De CPRW (voluit Concern Participatie Raad Woonbron), waarin Arie van Neutigem al ruim tien jaar een belangrijke rol speelt, geeft zelf nooit een reactie op vragen van journalisten. Zijn er vragen, dan worden deze doorgestuurd naar Stephan Hoek, een door Woonbron betaalde communicatiespecialist, die een uurtarief heeft van zo’n 100 euro. Het stellen van vragen, waar de afzender doorgaans niets wijzer van wordt, is dus niet gratis. Gaat ten koste van volkshuisvestingsgelden!