De discussie of Feyenoord er verstandig aan doet om in te zetten op Feyenoord City, het door velen als megalomaan omschreven bouwproject op Zuid tussen de sjieke wijk Veranda en de achtergebleven wijk Feijenoord, die discussie houdt de gemoederen niet alleen op de talrijke supporterssites bezig, maar ook ver daarbuiten.

Voor de duidelijkheid: feit is dat de directie en de raad van commissarissen van de N.V. Stadion voor nieuwbouw hebben gekozen en van die lijn ook nu niet meer afwijken. Er is een krediet verkregen van de buitenlandse bank Goldman Sachs om de komende maanden de architecten te kunnen laten tekenen en ook de werkvoorbereiders (onder meer de kapitaalzoekers) van een salaris te voorzien.

Mocht men dus denken dat er nog iets te kiezen valt: nee. Het traject loopt. De beslissende partij (N.V. Stadion) heeft duidelijk en onomstreden voor nieuwbouw gekozen en ondervindt daarbij de volledige steun van de bedrijfstak betaald voetbal bij Feyenoord. Pas als de all-in-financiering niet rond zou komen en daarmee automatisch het aandeelhouderschap van de gemeente Rotterdam van de baan is, keert men terug naar de situatie van nu.

En dan? Want een plan B is er niet.

Heeft de N.V. Stadion dan De Kuip (als onderpand) in handen gespeeld van Goldman Sachs vanwege de nu lopende lening? Het zouden wel erg onverstandige rekenmeesters bij de N.V. Stadion zijn wanneer dat het geval is. Nee dus. In dat worstcasescenario is de helft van het gevraagde krediet verspeeld en zit de N.V. Stadion (niet de voetbaltak) lengte van jaren vast aan een aflossing. Maar dan is nog altijd geen plan B.

Tenzij men (vroeg of laat) terugvalt op het vele malen goedkopere architectenidee van Reddekuip, dat in eerste instantie de strijd om de herbouw van De Kuip op fotofinish van de BAM verloor. Maar nu het gekke: toen de BAM moest afhaken, werd Reddekuip niet meer gevraagd. Reden? Precies in die tijd werd het idee van Feyenoord City aangereikt. En daar was men bij Feyenoord zó van onder de indruk dat alle andere plannen onder het tapijt werden geschoven. Verliefd.

We laten – bezien in het licht van de hernieuwde discussie – toch even zien aan de mensen zien die De Kuip graag behouden, hoe dat plan van Reddekuip (met 3 ringen) eruit zag. En ook hoe springlevend het nog is.


Video: DPI Animation House

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!