door Jan D. Swart

De 76-jarige legendarische oud-Feyenoorder  Rinus Israël zit in de lappenmand. IJzeren Rinus, die samen met Theo Laseroms (De Tank) het centrum van de verdediging van Feyenoord vormde toen zowel de Europa Cup I als de wereldbeker werd gewonnen in 1970, blijkt in december van het afgelopen jaar in het AMC in Amsterdam geopereerd te zijn aan een dreigende dwarslaesie.

Resultaten en bevindingen van die ingreep zijn dat de beroemde verdediger, die 47 keer in Oranje speelde, ‘een incomplete dwarslaesie’ bleek te hebben. Daarvan zijn (na de operatie) de vooruitzichten dat hij na verloop van tijd weer zelfstandig zal kunnen lopen. Mogelijk met één stok als ondersteuning. De oud-voetballer, die met Theo Laseroms veel dingen gemeen had, onder meer hun gevoel voor humor, is er zelf optimistisch over.

Rinus Israël kijkt terug op een spectaculaire voetballoopbaan, die bij de amateurclub DWV in Amsterdam begon en via landskampioen DWS (1964) bij Feyenoord zijn hoogtepunt bereikte: driemaal een landskampioenschap, eenmaal de KNVB-beker, de Europa Cup 1, de Wereld Cup en de UEFA Cup. In 1970 in de EC-finale in Milan scoorde hij tegen het Schotse Celtic met het hoofd een van de twee Rotterdamse goals. Kindvall met een lob de winnende.

Gedurende zijn Feyenoord-periode was Rinus Israël sigarenwinkelier aan de Polderlaan op Zuid. Hij had die zaak gekocht van de eveneens oud-speler van Feyenoord, Piet Steenbergen.

Na zijn vertrek bij Feyenoord speelde hij een seizoen bij Excelsior (1974-75), was hij tijdens dat jaar jeugdtrainer van de amateurclub Neptunus en zou tijdens het WK in West-Duitsland (1974) alle wedstrijden met Oranje hebben meegespeeld als ongelukkigerwijs niet een week voor het vertrek naar Duitsland zijn vader overleed. Zodoende was Rinus Israël gedurende het hele toernooi wissel en speelde Arie Haan op zijn positie.

Rinus Israël had hele slechte knieën, maar heeft als enige van de grote toppers uit de Feyenoord-generatie bijna tot z’n 40e jaar betaald voetbal gespeeld. Later werd hij trainer: FC Den Bosch, Feyenoord, PAOK Saloniki, Dinamo Boekarest, het Ghanees elftal, ook nog assistent van Guus Hiddink bij Oranje, werkte hij enkele jaren in de Verenigde Arabische Emiraten en was hij coach van FC Den Haag met zijn vriend Lex Schoenmaker als assistent.

In zijn nadagen was hij scout voor Feyenoord en trainer van de amateurs van Young Boys uit Haarlem. Harry Vermeegen, die in de actieve voetbalperiode van Israël sportverslaggever was bij het dagblad De Tijd, zocht hem op in Landsmeer waar Rinus woont. Vermeegen is momenteel verslaggever van het beeldplatform RUR in Rotterdam, waaraan ook Jan Dirk Stouten, Frank Vijg en Sander de Kramer zijn verbonden.

Print Friendly, PDF & Email