In Barendrecht wordt de politiek een lachertje

3 November 2018, 12:23 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het uitsluiten van Leefbaar Rotterdam als deelnemer in het nieuwe stadsbestuur leverde banen op voor vier extra wethouders en een handjevol ambtenaren. Ongetwijfeld komt er een dag dat iemand exact berekent hoeveel het dreigmailtje van de Partij van de Arbeid aan de VVD de gemeenschap heeft gekost om Leefbaar op zijspoor te zetten.

In Barendrecht, waar de politieke partij Echt Voor Barendrecht (EVB) ook via een truc met de handen geboeid op de rug kwam te staan en minstens zo geraffineerd, kost het de kas twee wethouderssalarissen méér en daarboven op nog eens 34.000 euro voor een waardeloos rapportje.

Leefbaar werd in Rotterdam de grootste partij met 11 zetels. De EVB in Barendrecht haalde er zelfs 14. En toch moest het toezien hoe de volledige oppositie, van links naar rechts, van boven naar beneden, van de markt tot de kerk, met 15 resterende zetels samenzwoer om ‘De Leefbaren van Barendrecht’ uit de coalitie te houden.

Het lukte, en om aan te geven hoe zwak de onderlinge relatie al was toen de ECB nog meeregeerde kreeg het consultancybureau BMC naar aanleiding van een motie van de toenmalige oppositiepartijen VVD en PVDA in 2017 al de opdracht om de samenwerking tussen de zakelijke partijen in het prestigieuze Kruispunt te onderzoeken. Een prikactie.

De omvorming van Theater het Kruispunt tot bruisend cultureel ontmoetingscentrum met het theater, de bibliotheek, horecaondernemer Spruit, Digitaal Dagblad en Exxact Barendrecht, werd binnen de Barendrechtse politiek altijd als een EVB-project gezien met toenmalig wethouder Dirk Vermaat (Cultuur) als grote aanjager. En die was juist in de laatste maanden van de vorige coalitie aangeschoten wild.

Nu, maanden later, krijgt VVD-raadslid Matthijs van der Welle nog steeds rode vlekken in zijn nek als hij in debat moet met een EVB-vertegenwoordiger. En bij de PvdA zijn die haatgevoelens al niet veel minder. Wat zou er niet mooier zijn dan de EVB en Vermaat pootje te lichten middels een rapport van BMC, moeten zij op die donkere novemberavond hebben gedacht toen VVD en PvdA samen een motie indienden. Want zouden er geen ongeoorloofde subsidies naar dit culturele initiatief zijn gegaan, waaraan zoveel Barendrechters meerdere keren per jaar plezier beleven?

Dat dit onnodige onderzoek de Barendrechtse gemeenschap 34.000 euro kost namen de twee partijen toen voor lief. Voor de val van Dirk Vermaat hadden zij dit wel over.

Het rapport van Ronald Speld van BMC liet echter zo lang op zich wachten dat de VVD en de PvdA nooit plezier hebben gehad van hun motie. De ‘freelancer’ haalde namelijk geen enkele deadline. Hij had wat privéproblemen, nam nog een extra klusje aan, de verkiezingen kwamen, de zomer ging voorbij en nog steeds was er geen rapport. Wel een nieuwe coalitie met zes partijen waaronder VVD en PvdA die met Cees Schaap en Reshma Roopram als wethouders nu zelf in het college vertegenwoordigd zijn.

In zijn beste kostuum presenteerde Speld vorige week voor de commissie planning en control eindelijk het zogenoemde onafhankelijke rapport waar niets onafhankelijks meer aan is. De partners in Het Kruispunt konden zich totaal niet vinden in versie één – die bol stond met fouten, verkeerde namen en feitelijke onjuistheden – en hebben zelfs nog een lading kritiek op het uiteindelijke rapport. Met verbazing namen zij dan ook kennis van de schaamteloze act van de BMC-freelancer, die in zijn presentatie maar bleef volharden dat het haat en nijd is tussen de verschillende partijen in Het Kruispunt.

De grote vraag is wat de politiek nu gaat doen met het rapport? De ambtenaren op het gemeentehuis zouden het 't liefst door de papierversnipperaar halen, wethouder Tanja de Jonge weet zich geen raad en het college wil voorlopig geen standpunt innemen. De enige die het rapport nog van belang vindt, is Ronald Speld zelf. Waarschijnlijk om zijn factuur van 34.000 euro te kunnen verantwoorden. Ik ben benieuwd of de gemeente Barendrecht die ooit zal betalen?

In elk geval is duidelijk dat er heel makkelijk met geld wordt gestrooid als politieke partijen elkaar niet kunnen luchten of zien. En los van die weggooide 34.000 euro – als er voor 29 zetels gestemd kan worden en er gaan er 14 naar één partij die vervolgens wordt gekielhaald, wat denkt u dat de Barendrechter denkt? Die denkt: je kan me wat met die politiek.

Sommige partijen varen daar wel bij.