De Partij van de Arbeid in Rotterdam en D66 zijn lyrisch enthousiast over de weekendscholen voor de kinderen van de 200 Syrische statushouders in Rotterdam waar zij Arabische les krijgen.

Engberts (PvdA) en Arsieni (D66) vinden dat Nederland hiermee meehelpt om te voorkomen dat de kinderen een achterstand oplopen gedurende ’de tijd dat zij hier zijn.’ Maar de lessen zijn volgens een onderzoek van de Volkskrant wel gebaseerd op de Koran.

‘’De realiteit is echter dat ze gaan nooit meer terug en dat het verhaal van de PvdA en D66 het bekende sprookjesverhaal is”, denkt men bij Leefbaar Rotterdam hardop en spreekt daarom van ”een onwenselijke situatie.’’ De grootste partij van Rotterdam vindt dat de statushouders beter af zouden zijn met Nederlandse lessen en dat geldt voor hun kinderen ook.

De VVD, die als coalitiepartner van de PvdA en D66 betrokken is bij de besluitvorming, gedoogt de scholen in Rotterdam, omdat het een maatregel is die Den Haag heeft opgelegd. ‘’Zo lang er geen niet-westerse waarden worden gepredikt is er niks aan de hand’’, aldus fractievoorzitter Karremans, ‘’en dat gaan we keurig checken. De kinderen worden op vrijwillige basis geholpen om terug te kunnen keren als de zaak in hun eigen land veilig is en dat is ook heel simpel het doel, uiteraard individueel beoordeeld.’’

Print Friendly, PDF & Email