Jihadverdachte Laura H. houdt vol dat ze voor haar vertrek naar IS-gebied echt niet wist wat zich daar afspeelde. In Irak kwam ze pas achter de gewelddadige bedoelingen van IS en wilde ze na een paar maanden weg, zo hield ze de rechtbank in Rotterdam donderdag voor, snikkend vanuit een afgeschermde cabine.

Haar man Ibrahim raakte volgens H. gehersenspoeld door IS en werd steeds gevaarlijker, zei H., een 21-jarige moeder van twee kinderen uit Leidschendam. Hij volgde trainingen in Mosul en werkte in een bommenfabriek. ,,Hij zei dat hij een aanslag wilde plegen, het liefst in Nederland of in een ander Europees land.”

H. verklaarde uitgebreid hoe ze onder invloed stond van haar gewelddadige man. Dat was al zo in Nederland maar toch bleef ze bij hem en ging ze mee naar Irak, want ze was ,,in de war” en ,,wilde iemand zijn”. Ook haar islamitische geloof verklaarde ze vanuit haar behoefte om ,,ergens bij te horen”. Met het gewelddadige islamitische gedachtegoed had en heeft ze niks, zei H.

Vastgezet
Met twee kleine kinderen – haar zoon was nog een baby – vertrokken ze in september 2015. In juli 2016 kon ze wegkomen uit het kalifaat. In Nederland werd ze direct vastgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) was bang dat ze was teruggekomen om een aanslag te plegen. Daar is nu geen bewijs meer voor, maar het OM verwijt haar wel deelname aan een terroristische organisatie.

De rechtbank probeert er achter te komen of H. echt zo naïef was als ze zelf claimt. Diverse getuigen hebben verklaard dat juist H. het voortouw nam om naar het kalifaat te gaan of dat ze er in ieder geval achter stond. Ook had ze haar vader vanuit Irak geappt dat het een bewuste keuze was. Maar die berichten schreef ze naar eigen zeggen omdat ze bang was dat haar man ze zou onderscheppen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!