20 October 2018, 20:10 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks

In de laatste minuten van de extra speeltijd herrees Jong Sparta in de enerverende slotfase van de wedstrijd op Het Kasteel tegen koploper AFC: 3-2.
Zeven minuten voor het einde van de officiële speeltijd had ex-Spartaan Kenny Teijsse met zijn tweede treffer AFC nog op een voorsprong van 1-2 gezet. Een kanonskogel van zo'n dertig meter van Bradley Martis en een koele treffer van Halil Dervisolglu brachten Jong Sparta alsnog de zege.

Of de overwinning verdiend was, daarover kon worden geredetwist. Jong Sparta heerste langdurig voor rust, maar daarna was het AFC dat bijkans oppermachtig Jong Sparta zijn wil oplegde.

Jong Sparta, zonder de geblesseerde Youri de Winter, Lorenzo Fonseca en Ragnar Aache, kwam al na 22 minuten op voorsprong na een welgemikte treffer van afstand in de kruising van Ayoub Boukhari (1-0), nadat even tevoren Yordi Teijsse doelman Michael Fabrie tot een redding met kunst en vliegwerk had gedwongen. Vlak voor rust mikte Halil Dervisoglu met een fraaie inzet nog op de lat, voordat de uitblinkende middenvelder Kenny Teijsse laag en strak de 1-1 voor AFC vond.

Na rust heersten de fysiek sterke Amsterdammers. Een inzet van Thomas van den Houten kon de uitblinkende doelman Michael Fabrie nog pareren, maar in de 83ste minuut vond opnieuw Kenny Teijsse via de binnenkant van beide palen de 1-2.

Jong Sparta toonde evenwel de nodige veerkracht, ondanks de vermoeidheid bij diverse spelers (o.a. Spierings, Dervisoglu, Sanches en El Kachati), die een dag eerder nog met het eerste elftal waren afgereisd naar Roda JC. Alle lof derhalve van trainer Jeroen Rijsdijk voor zijn ploeg, die op de valreep een gezapige tweede helft omzette in een hectische slotfase, waarin de al dan niet verdiende zege alsnog werd binnengesleept: 3-2.

Jong Sparta komt door de zege op gelijke hoogte met AFC en deelt de tweede plaats in de tweede divisie met de Amsterdammers. De achterstand van beide clubs op de nieuwe koploper IJsselmeervogels bedraagt één punt. Volgende week reist Jong Sparta af naar Werkendam voor de wedstrijd tegen Kozakken Boys.

Opstelling Jong Sparta: Fabrie, Sanches (67. Van Geenen), Bouwense (70. Luydens), Alberto, Martis; Brute, Boukhari, Veenhoven (64. Dos Santos), Spierings; Dervisoglu, Al Kachati.