Young010, de jongerenraad van Rotterdam, heeft vanavond in Theater Zuidplein haar plannen bekend gemaakt om deze stad leuker, beter en mooier te maken en het rapport overhandigd aan wethouder Joost Eerdmans.

Uit de gehouden enquête blijkt dat er vooral een centraal punt ontbreekt voor jongeren onder de 18 jaar. Boven die leeftijd kan men de kroeg induiken of op een terras een biertje drinken. Jongeren worden weggestuurd. De oplossing zou zijn: een jongerenhuis. Op die manier treden jongeren buiten hun vertrouwde cirkel en buiten hun eigen vriendengroep. In het jongerenhuis moeten ze kunnen chillen en hun huiswerk kunnen maken.

De werkgroep ‘talentontwikkeling’ van Young010 vindt dat de 21e eeuwse vaardigheden in het onderwijs ontbreken: creativiteit, communiceren, digitale vaardigheden en mediawijsheid. Jongeren zien de wereld constant veranderen, groeien op met smartphones, laptops en iPads. Mediawijsheid vinden ze daarom belangrijk, ‘’want je kunt niet alles wat op internet staat geloven’’, is hun overtuiging.

‘’Vakken als Nederlands of wiskunde zijn niet genoeg. We leren wiskundeproblemen oplossen of periodieke verbanden met natuurkunde. Maar komen we daar de grote boze wereld mee in? Nee. Je moet ook leren om jezelf te presenteren of kritiek te verwerken. Ons advies? Train docenten, zodat de vaardigheden terugkomen in elke les. Voor leerkracht én leerling wordt het zo een gewoonte om bezig te zijn met de 21e-eeuwse vaardigheden.’’

In het kader van Veiligheid kwam de werkgroep tot de suggestie om jongeren in het blauw te hijsen. Ook het geven van workshops door jongeren aan de politie (in plaats van andersom) kwam als idee naar voren.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!