Jos Verveen: Handen af van Fenix Food Factory

17 August 2018, 20:55 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Afgelopen week kwam in het nieuws dat het voortbestaan van de Fenix Food Factory in Katendrecht op het spel staat vanwege de komst van een ‘integratiemuseum’.
Echt nieuws is het niet, want in maart 2018 kwam dit plan al naar buiten. Maar de creatieve en culinaire ondernemers achter de succesvolle formule trekken nu aan de bel.

Wat ging eraan vooraf?

In het voorjaar van 2018 besloot het College van B&W al Fenixloods 2 te gaan verkopen aan de Stichting Droom en Daad, een vermogensfonds van de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm onder leiding van oud-museumdirecteur Wim Pijbes. Coalitiepartijen CDA en D66 moesten op de hoogte zijn geweest, want hun wethouders zaten aan de vergadertafel waar dit besluit werd genomen.

Ook PvdA kan niet verrast zijn, want trekker van het plan om een ‘integratiemuseum’ op Zuid te vestigen is al jaren hun eigen burgemeester Aboutaleb. Bij het Rotterdamse fonds voor sociale en maatschappelijke initiatieven CityLab010 kaapte het plan eerder al 40.000 euro weg om een adviseur te bekostigen. Dat CityLab010 alleen is bedoeld voor initiatieven van Rotterdammers die na een eenmalige injectie op eigen benen kunnen staan, deed er blijkbaar even niet toe.

En bij de vorige PvdA-cultuurminister Jet Bussemaker werd door Aboutaleb hoogstpersoonlijk nog even wat onderzoeksgeld losgepeuterd voor het museum. Of onze burgemeester ook de bedenker van het plan is, is onduidelijk. VVD-politicus Cees de Gruiter schreef al in 2006 over het plan, Aboutaleb was toen nog geen burgemeester, nadat hij in 2001 op Ellis Island in New York het immigratiemuseum had bezocht. Het idee komt dus niet uit de stad of bij migranten vandaan. Het plan is bedacht door politici.

Wrang.

Wat is nu precies het probleem, zult u misschien denken? Die familie Van der Vorm betaalt toch alles? Was het maar zo’n feest!
Stichting Droom en Daad koopt het gebouw en betaalt de verbouwing. En wie betaalt, bepaalt.
Het contract met Fenix Food Factory loopt tot 2020 en in de uitzending van De Wereld Draait Door van 12 maart 2018 zei Wim Pijbes al dat de huidige huurders eruit moeten.

Fenix Food Factory wordt bedankt voor hun diensten voor Rotterdam en kunnen hun spullen pakken als er voor de begane grond een exploitant wordt gevonden die meer op tafel legt. Ook circus Rotjeknor, dat samen met de circusopleiding van Codarts is gevestigd in Fenixloods 2, kan z’n hoepels en éénwielers inpakken.
Maar dat is nog niet alles.
Stichting Droom en Daad financiert de verbouwing en wil de bovenste verdiepingen natuurlijk best geschikt maken voor een museum, maar dan zal de gemeente waarschijnlijk een meerjarig huurcontract moeten tekenen. Bij het nieuwe Depot van Boijmans, waarvan de bouw ook is gefinancierd via een stichting van dezelfde familie, moest de gemeente voor 40 jaar tekenen. De kosten van het huurcontract dekt de gemeente dan weer door het museum jaarlijks cultuursubsidie te geven. Dat gaat ten koste van geld voor culturele initiatieven uit de stad en dat is wrang.

Handen af van onze stad, dames en heren politici. De stad wordt gemaakt door initiatiefrijke Rotterdammers.
Vernietig dat niet door gesubsidieerde vastgoedprojecten en bedachte musea waar geen lichtbeige, roze, licht- of donkerbruine Rotterdammer op zit te wachten.

Van alle cultuursubsidies gaat nu al 35% naar musea. Als Rotterdammers daar een ‘integratiemuseum’ bij hadden gewild dan hadden we dat zelf wel bedacht.

*Jos Verveen is ondernemer, bestuurslid van Stadsinitiatief Rotterdam en was raadslid in de periode 2010-2018. Ondanks het feit dat zijn vader in het buitenland werd geboren, heeft hij geen museum nodig om te integreren.