Kamerprijzen voor 1e keer hoger dan Amsterdam

1 May 2018, 13:52 uur
Bouw & Wonen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De prijs die buitenlandse studenten betalen voor een kamer was de afgelopen drie maanden in Rotterdam voor het eerst gemiddeld hoger dan in Amsterdam. Dat blijkt uit een onderzoek van de prijsontwikkeling van ruim 8600 kamers en appartementen op HousingAnywhere, een online marktplaats voor studentenhuisvesting.

In Rotterdam bedroeg de kamerprijs in februari, maart en april gemiddeld 685,69 euro. In Amsterdam was dat in dezelfde periode met € 664,66 ruim twintig euro minder. De Rotterdamse kamerprijzen zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen: in dezelfde periode in 2016 lag de gemiddelde kamerprijs nog ruim 167 euro lager. Dat is een stijging van maar liefst 24 procent. Dat is een aanzienlijk hogere stijging dan op de particuliere huurwoningmarkt, die in dezelfde periode 16,5 procent was. De Amsterdamse 1 kamerprijzen daalden met 4,8 procent juist iets, terwijl de prijzen op de particuliere huurwoningmarkt ongeveer gelijk bleven.

Niels van Deuren, die HousingAnywhere als student aan de Erasmus Universiteit oprichtte: “Dit laat zien dat Rotterdam, met goed aangeschreven instellingen als het Erasmus MC en de Erasmus School of Management, bij internationale studenten steeds meer in trek raakt. Tegelijk is er een tekort aan huisvesting, waardoor de prijzen oplopen. Daar ligt een grote opgave voor de stad.”

Het hoogst zijn de prijzen die buitenlandse studenten voor een kamer neer moeten leggen in Utrecht. Daar bedroeg de gemiddelde kamerprijs in de eerste maanden van dit jaar gemiddeld maar liefst 735,00 euro. De andere universiteitssteden volgen op grote afstand, met Leiden (552,81 euro) als duurste. In het algemeen liggen de prijzen van huisvesting voor internationale studenten hoger dan voor Nederlandse, omdat zij vaak kiezen voor gemeubileerde kamers met kortlopende contracten.