Han van Midden, de raadsgriffier in Rotterdam, heeft gisteren alle verkiesbare nieuwe raadsleden de sfeer van de grote besliszaal op de Coolsingel laten proeven. Een origineel initiatief waaraan groot gehoor werd gegeven. Ook de allerjongsten kandidaten Rinaldo Valck en Damien Crielaard van de Nieuwe Rotterdamsche Partij waren present, zie foto.

Meer dan de helft van de huidige 45 raadsleden keert na de vorming van de nieuwe coalitie niet meer terug. Dat betekent dat alle verkiesbare kandidaten, na verkozen te zijn, het tamelijk vreemde jargon tijdens de raadsvergaderingen moeten aanleren om zich vanaf de eerste dag een beetje thuis te voelen. De Griffie gaf daar les in. Wanneer mag je tijdens een debat wel wat zeggen en wanneer niet? Wat is een eerste, en wat is een tweede termijn? En wat een motie?

Gisteren liet de griffie alle kandidaten even wennen aan de bankjes, aan de microfoons en aan de oude reglementen, die nog steeds geldig zijn. De les was niet alleen voor de kandidaten die op zeer verkiesbare plaatsen staan bij de grotere partijen, maar ook voor de kandidaten die nog enorme campagnes voor de boeg hebben om succesvol te zijn.

Naast de bekende partijen kunnen Rotterdammers op 21 maart óók stemmen op de nieuwelingen: De Broederschap Partij, Denk, de PVV, Jezus Leeft, U-Buntu-Connected Front, Beweging Armoedebestrijding Rotterdam, de Nieuwe Rotterdamsche Partij en Stadsinitiatief.

Deze laatste nieuwe partij (Stadsinitiatief) maakt een meer dan serieuze kans, omdat hun lijsttrekker (Jos Verveen) een routinier is uit de tijd dat D66 Rotterdam nog hecht was. Hij heeft bovendien een sterk punt verkiezingsitem: het behoud van De Kuip en het voorkomen van een financiële miskleun met het nieuwe stadion.

Maar echte automatische stemmentrekkers bij de nieuwelingen zijn partijen als de PVV en Denk, die in hun opvattingen ook nog lijnrecht tegen over elkaar staan. De verwachting is dat ze beide – los uit pols – vier zetels zullen halen.


Han van Midden, rechts.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!