Kees van Kooten signeert zaterdag bij Donner

21 December 2018, 15:32 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Door: Martin Reitsma

Zaterdagmiddag signeert auteur Kees van Kooten zijn nieuwe boek 'Sterk Verdund' bij boekhandel Donner in Rotterdam.

Zelf bewaart Van Kooten een bijzondere herinnering aan een dergelijke signeersessie en vertelt: "Mijn vader sleepte me op mijn tiende mee vanuit de Vreeswijkstraat naar het signeertafeltje van Simon Carmiggelt in de Haagse Bijenkorf. Ik was nerveus en had zelfs een beetje overgeefsel in mijn mond", vertelt Van Kooten. "Mijn vader glunderde en vertelde trots aan Carmiggelt dat zijn zoon, met een acht voor Nederlands, misschien wel door zou gaan in de letteren." Carmiggelt schreef vervolgens in zijn boekje Poespas: Vóór Kees die later doorgaat in de letteren.

Begin jaren zestig gaat Van Kooten naar het Dalton Lyceum in Den Haag. Daar ontmoet hij Wim de Bie met wie hij voor de schoolkrant gaat schrijven. "Wim en ik hadden er een cabaretgroepje, 'Cebrah' genaamd." Vanaf 1966 treden ze maandelijks op als 'de Clichémannetjes' in het popprogramma 'Fanclub' van de VARA. "We maakten er kennis met Barry Hay, Rudy Bennett en andere jongens uit de muziekscene. We deelden één kleedkamer met gitarist Jimi Hendrix en de mannen van de Engelse band The Kinks."

Behalve populaire en veel bekeken televisieprogramma's maakte het duo Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1985 ook de Bescheurkalender en schreef Van Kooten een aantal succesvolle boeken. Zowel onder eigen naam als onder pseudoniem.

Op de vraag wat hij in de toekomst nog zou willen doen, antwoordt hij: "Ik wil blijven doen wat ik altijd al gedaan heb. Maar nu je het me zo vraagt: Ik zou de hele dag in een kindercrèche kunnen verblijven. Ik weet zeker dat ik die peuters van 1 tot 4 jaar kan amuseren, ze wat kan bijbrengen. Ik zal het niet over Rotterdam of politiek hebben", zegt hij met pretogen.Ik vraag hem naar zijn Rotterdamse herinneringen waarop hij antwoordt: 'vanuit Den Haag ging ik veel naar Rotterdam. Mijn vader had er veel familieleden wonen. We reden dan onder de Maastunnel door.' Hij zet deze woorden kracht bij met wat ludieke armgebaren. Over zijn collega Paul van Vliet praat hij vol respect en zegt: 'die Paul, hij blijft ook maar actief, hij kan het niet laten. Vervolgens schrijft Van Kooten in een boekje een paar vriendelijke woorden voor zijn Haagse vakgenoot.

Karrevrachten pennevruchten
Van Kooten voorvoelde zijn onthutsende productie al op vijfjarige leeftijd, toen hij in een kattebelletje aan zijn vader schreef: ‘Ik blijf aan de gang met de sreiffen’ Ook zijn boek; Karrevrachten pennevruchten, dat vorig jaar uitkwam, is nog steeds verkrijgbaar.

Streng maar rechtvaardig selecteerde hij het leukste en het mooiste van het sterkste en het beste van zichzelf; door Piet Schreuders al dan niet in facsimile samengebracht in een ongemeen gevarieerde, dikke en rijk geïllustreerde ‘Wehkamp-catalogus’ via Uitgeverij de Harmonie.

Van Kooten speelt met taal, is onderhoudend én spitsvondig. Zelf zegt hij daarover: "Ik voel me een amuseur, geen schrijver of cabaretier." Zijn bewonderenswaardig schrijverschap komt ook weer tot volle bloei in zijn nieuwe boek 'Sterk verdund'.

Puttend uit meer dan vijftig jaar pennenvruchten beslaat dit deel een keur uit onder meer 'de Treitertrends', 'Koot graaft zich autobio', 'Levensnevel', 'Tijdelijk nieuw' en 'de Modermismen' (De Bezige Bij). Kortom: het mooiste van Kees staat allemaal in zijn nieuwe bundel.

Hij zal bij Donner maximaal één boek per klant van een handtekening voorzien. De toegang is vrij. Tijdstip: 14.00 tot 15.00 uur. Locatie: Boekhandel Donner aan de Coolsingel 119 in Rotterdam. Verkrijgbaar via ISBN nummer 9789028282247.