Vandaag 14 mei zullen tussen 13:27 en 13:40 alle kerkklokken binnen de brandgrens van Rotterdam luiden ter nagedachtenis aan het Duitse bombardement van 78 jaar geleden, waarbij het oude centrum van de stad werd weggevaagd.

Nog steeds zijn alle vragen rond die vernietiging niet beantwoord. Vast staat dat op hoog Duits niveau een dergelijk zwaar bombardement werd beschouwd als middel om de Nederlandse overgave te bespoedigen. Dat is ook wat er gebeurde, ondanks de voorkeur van de Duitse commandant in Rotterdam voor een gericht licht bombardement en onderhandelingen met de Nederlandse legerleiding om Rotterdam tot overgave te dwingen.

Het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 wordt – aldus de site Brandgrens – uitgevoerd door ca. 90 Heinkel-bommenwerpers van het eskader Kampfgeschwader 54 ‘Totenkopf’ (KG 54), dat onder leiding van Geschwaderkommodore Oberst Walter Lackner staat. Tussen 13.27 uur en circa 13.40 uur vindt het grote oppervlaktebombardement op Rotterdam-Centrum, Kralingen en Rotterdam-Noord plaats. De afgeworpen lading verwoest meer dan 30.000 woningen en panden. In totaal komen als gevolg van dit bombardement 800 tot 900 mensen om, 550 van hen hebben een laatste rustplaats gekregen op begraafplaats Crooswijk.

Via ‘zoeken op personen‘ op de website van het Stadsarchief zijn overlijdensakten van bombardementsslachtoffers te vinden.


Foto: D66

Print Friendly, PDF & Email