Het moet toch een keer gebeuren. Hoe gezellig het ook is in je huis, de kerstboom moet de deur weer uit. Ook de boom voor het stadhuis is dinsdagavond weggehaald. De beroemde kerstboom verdwijnt niet zomaar. Hij komt terug als champagne. Elk jaar worden duizenden kerstbomen verbrand of versnipperd na de feestdagen. ”Dit is een gemiste kans,” zegt de Rotterdamse onderneemster Maidie van den Bos. ”Je kunt ze gemakkelijk recyclen.” De grote kerstboom op de Coolsingel krijgt de primeur: die wordt van stam tot piek verwerkt tot dranken en andere producten.

Het verwerken van de grote boom vraagt om een enorme aanpak. Van den Bos werkt daarom samen met jonge Rotterdammers. Van de naalden maakt zij gin, 1000 liter siroop voor limonade en desserts, 500 flessen champagne en 500 flessen bubbeldrank zonder alcohol. De bast en takken worden verwerkt tot rookmot om voedsel en dranken mee te roken. En als laatste worden van de stam houten onderzetters gemaakt.

”De boom wordt zo helemaal benut en geeft de Rotterdamse inwoners een tweede kans om van de boom te genieten. Nu in de vorm van leuke, smaakvolle producten,” zegt de enthousiaste Van den Bos.

De kerstboom voor het stadhuis is een traditie. Elk jaar ontsteekt burgemeester Ahmed Aboutaleb de lichtjes. Omdat dit jaar de Coolsingel op de schop gaat is hier tijdens de komende kerstperiode geen plek voor een boom. ”Gelukkig kunnen we de boom wel terug brengen,” lacht Van den Bos. ”Maar dan in de vorm van champagne of limonade.”

Print Friendly, PDF & Email