Momenteel voert de Nederlandse Brandwonden Stichting campagnes ter preventie van brandwonden en pleit onderzoeksinstituut Nivel voor een grotere rol voor huisartsen, die door hun ruime ervaring met brandwonden waardevolle preventieve tips aan hun patiënten kunnen meegeven. Leefbaar Rotterdam zou graag zien dat ook de gemeente bekijkt welke preventieve rol zij zou kunnen spelen.

Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting en onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat er sprake is van een flinke stijging van het aantal peuters en baby’s dat met brandwonden bij de huisarts wordt gebracht. Tussen 2010 en 2015 een toename van maar liefst 46 procent. Het gros van de incidenten wordt veroorzaakt door kokend water of hete dranken zoals koffie en thee, met soms gruwelijke verwondingen tot gevolg.

De oorzaak van de opmerkelijke stijging is vooralsnog onduidelijk voor de onderzoekers. Wel geven de onderzoekers aan dat het risico op brandwonden bij zeer jonge kinderen groter is in postcodegebieden met een hoge stedelijkheidsgraad, een hoog percentage allochtone bewoners en gemiddeld een lager inkomen – stuk voor stuk elementen die Rotterdam tot een risicogebied maken, vindt Leefbaar-raadslid Caroline van Aalst.

Print Friendly, PDF & Email