Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, is vrijdag niet in de extra beveiligde zaal van de rechtbank in Rotterdam verschenen voor het bijwonen van zijn eigen proces. Otto heeft afstand gedaan van zijn recht te verschijnen, aldus de rechtbank. Volgens advocaat Louis de Leon is Otto (50) geestelijk gebroken. Als gevolg daarvan kan Otto zijn eigen zaak niet meer begrijpen en de vervolging van Otto moet daarom worden geschorst.

Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich tegen uitstel van het proces en wil ermee verder, desnoods zonder Otto. Het trekt de beweringen van De Leon in twijfel en meent dat Otto de voortgang van de zaak wil traineren.

De rechtbank beslist vrijdagmiddag over de voortgang van de zaak.

Otto wordt verdacht van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting en witwassen. Voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak zijn meerdere dagen uitgetrokken. De Brabander zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest.

Zeven maanden geleden werd Otto in een zeer streng detentieregime geplaatst, omdat hij een aanslag op het leven van officier van justitie Greetje Bos zou hebben beraamd. Otto’s advocaat betoogde vrijdag dat dat regime zijn cliënt heeft geknakt. Opmerkelijk is dat Otto, ondanks een bevel daartoe van de rechtbank, niet is overgeplaatst naar een normaal regime. De rechtbank bepaalde dit op een zitting begin februari.

Volgens De Leon ondergaat Otto in het huis van bewaring in Vught een inhumane, vernederende behandeling, die in strijd is met internationale verdragen. ”Het komt in de buurt van Guantanamo Bay.” De raadsman beschreef onder meer welke behandeling Otto ten deel valt als hij wordt vervoerd of bezoek ontvangt. Daarbij moet hij zich onder meer geheel uitkleden en naakt laten visiteren. Volgens het OM is het regime waarin Otto zit niet zo streng als zijn raadsman doet voorkomen.

De Leon betoogde dat de geestelijke toestand van Otto hem een goede voorbereiding van zijn zaak onmogelijk maakt. De vervolging moet worden geschorst totdat Otto in staat is gesteld deze voorbereiding wél naar behoren kan doen.

Met Otto staat medeverdachte Janus de V. terecht. Hij verkeert op vrije voeten en is vrijdag wel in Rotterdam komen opdagen.

Print Friendly, PDF & Email