Twee KNRM-reddingboten – één uit Hoek van Holland en één uit Scheveningen – hebben gisteren een twaalf meter lang zeiljacht stuurloos op de Noordzee achter moeten laten, maar de zeezeiler kunnen redden. Zijn jacht was 42 mijl vanuit de kust in problemen geraakt te midden van het drukke scheepvaartverkeer. Zeilen ging niet en zijn motoren waren defect. De Canadese zeezeiler van de Cuckoo Mutty, die eigenlijk op weg was naar Canada en uit koers was geraakt, had een rood noodsignaal afgegeven.

Terplekke op zee zagen de Hoekse redders kans twee opstappers op het zeiljacht te krijgen, maar de sleep verliep zo moeizaam – nog geen 2 mijl per uur – dat uiteindelijk besloten moest worden om het jacht stuurloos achter te laten. De oorzaak van het niet manoeuvreren van de boot kwam vermoedelijk omdat het roer verbogen was. Bovendien werkte de hydrauliek voor besturing niet omdat de motor het had opgegeven. Het zeiljacht bleef scheren en reageerde niet op het noodroer. Na vier uur slepen en met nog dertig mijl te gaan werd in overleg met de eigenaar en het kustwachtcentrum besloten het jacht te verlaten.
De Canadese zeiler is veilig aan wal gebracht door de Zeearend van de kustwacht. De reddingsoperatie heeft in totaal negen uur geduurd.

Bron en foto’s: KNRM

Print Friendly, PDF & Email