Oud-staatssecretaris Hans Kombrink krijgt de wind van voren. Volgens Humanitas Huisvesting zijn hij, tien andere voormalige commissarissen en de twee ex-directeuren Gijs Kempen en Rob van Damme verantwoordelijk voor een miljoenenschade door wanbeleid bij deze Rotterdamse corporatie. Kombrink en consorten zijn aansprakelijk gesteld. Een oordeel van de rechter zal kennelijk moeten uitwijzen of ‘de groep Kombrink’ schuldig is. De huidige directie van Humanitas Huisvesting vindt dat zij miljoenen moeten betalen ter vergoeding van schade, die een gevolg was van wanbeleid, gepleegd in de jaren 2011 tot 2015. Maar waarom alleen Kombrink cs de schuld in de schoenen schuiven? Je zou ook je pijlen kunnen richten op andere actoren:

De accountant

Heeft de accountant, die van 2011 tot 2015 de boeken controleerde, ook schuld? Weliswaar heeft accountant Kees Tegel van KPMG publiekelijk toegegeven, dat zijn controlewerk en zijn oordeel over de jaarrekening 2014 prutswerk was. Van onwaarde, zoals men dat noemt. Maar hoeveel schadevergoeding hij heeft betaald voor zijn wanprestatie, is en blijft onduidelijk. Vraag is zelfs of er iets betaald is. De jaarrekening 2016 vertelt er niets over. Of de accountant zijn verklaringen over de jaren 2011, 2012 en 2013 ook nog van onwaarde zal verklaren? Het zal eveneens geheim blijven.

De bank

De pas verschenen jaarrekening 2016 ‘onthult’ iets bijzonders. In augustus 2017 is een peperdure schikking getroffen met de ABN Amro. Maar liefst 15,5 miljoen zijn Humanitas Huisvesting en het WSW kwijt aan het afkopen van een kat in de zak: derivaten. Deze waren aangesmeerd door diezelfde ABN Amro. De corporatie had geen verstand van financiële producten. Leed uiteindelijk dat verlies van 15,5 miljoen. Is de bank medeschuldig aan de teloorgang van de corporatie?

De minister

Ook discutabel is de rol van de Autoriteit Woningcorporaties en haar voorganger het CFV. Sinds 2013 staat Humanitas Huisvesting onder verscherpt toezicht. Maar wat stelt dat toezicht voor als je, bijvoorbeeld, pas begin 2017, dus met ruim anderhalf jaar vertraging ontdekt, dat een jaarrekening (die van 2014) niet deugt. Welke balans is er nog in dat toezicht, als je ziet dat de kosten vanwege allerlei lopende, veelal uitzichtloze procedures in het Humanitasverhaal de pan uit rijzen. Dat je ongefundeerd (?) suggereert dat Kempen en Van Damme voor strafrechtelijke vervolging in aanmerking zouden komen. Dat een interim directeur – Edwin van den Berg – 1600 euro per dag kost. Heeft de AW ofwel minister Ollongren ook schuld, doordat er te weinig doortastend is opgetreden?

De Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert op korte termijn over Humanitas Huisvesting. VVD-kamerlid Daniël Koerhuis wil ook weten wie er schuldig is. Hij las in het AD laatst, eind november 2017, een stukje dat de corporatie 125 miljoen steun nodig had. En vroeg gelijk een debat aan. Op zich een prima plan. Maar zo’n debat had de Tweede Kamer ook al twee jaar geleden kunnen aanvragen. Rijkelijk laat dus. Ook een beetje schuld bij de heren en dames politici?

De huurdersorganisatie

Je zou eveneens de huurdersorganisatie van Humanitas Huisvesting kunnen verwijten dat ze hebben zitten slapen. Maar dat zou een beetje flauw zijn. De huurdersorganisatie bestaat uit goedwillende bejaarden, die per jaar net zo veel geld van hun corporatie krijgen als de directeur in drie dagen. Van deze mensen verlangen dat ze het Humanitasdebacle hadden kunnen ontrafelen, zou een beetje te ver gaan.

Wat als ‘de groep Kombrink’ vrijuit gaat?

Voor de meeste betrokkenen is het het makkelijkst en veiligst om alleen ‘de groep Kombrink’ de wind van voren te geven. Als die straks wordt veroordeeld om een schade te vergoeden, zal niemand meer op zoek gaan naar andere schuldigen. Maar wat gebeurt er, als de rechter Kombrink ‘vrijpleit’? Eindigt het Humanitasverhaal dan met de conclusie dat niemand schuld heeft gehad aan het – per tekort per woning – grootste financiële woningcorporatiedebacle aller tijden? Zou een anticlimax zijn.

Tekst: Kees Jonker, kjonker.blogspot.nl          Illustratie Serge Cariou

Print Friendly, PDF & Email