Kopzorgen (115) – Testament inzien

16 December 2018, 08:25 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Niet zomaar elke notaris kan toch nagaan of er een testament van een persoon in het Centraal Testamenten Register is?

Antwoord:

U hebt gelijk. Daarvoor zijn strenge procedures. Iemand moet wél zijn overleden. Dus daarom moet een aangewezen notaris worden geraadpleegd over de inhoud die de toen nog levende opsteller heeft samengesteld. Niet anderen dus!

Iedere notaris en kandidaat-notaris kan namens de erfgenamen het CTR raadplegen. Als particuliere erfgenaam of als belanghebbende instantie kunt u ook zelf nagaan of de overledene een testament heeft.

Dat moet via een schriftelijke aanvraag. Alleen testamenten die in Nederland zijn opgemaakt worden in het CTR geregistreerd. Het CTR meldt alleen maar aan derden of er een testament is óf niet.

Het is verstandig dat de testamenthouder (testateur) zelf een kopie houdt. Dat maakt het voor eventuele erfgenamen makkelijker. Een testament kan altijd veranderd worden door de betreffende testateur zelf. Daarom is het raadzaam eens in de paar jaar te kijken of er wijzigingen in het testament nodig zijn.

Dus in een huwelijk en bij samenwoners hebben allen afzonderlijke testamenten maar van wie de ‘partner’ meestal wel de inhoud weet. Die inhoud kan dus na scheiding van de leefvorm wijzigen!