Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn vader is ruim zeven jaar geleden overleden. Mijn broertje heeft in een officiële verklaring afstand gedaan van zijn erfrecht. Bijna drie jaar geleden is hij overleden. Is er nu een mogelijkheid dat op het moment dat mijn moeder overlijdt, mijn schoonzus of de kinderen op de stoep staan om hun erfdeel op te eisen? Er is totaal geen contact meer met hen. Het is iets wat mijn moeder niet wil. Wat kan zij daaraan doen?

Antwoord:  

De kinderen van uw broer zijn plaatsvervangers van de eventuele nalatenschap van uw moeder aan hem. Niet uw schoonzus dus. De afstand van de erfenis van uw vader die uw broer indertijd (bij leven) heeft gedaan geldt alleen maar in die situatie. Dus als het wettelijk erfrecht geldt, kunnen de kinderen van uw overleden broer aanspraak maken op het erfdeel van hun overleden vader als uw moeder overlijdt. Uw moeder kan dat voorkomen door een testament op te laten stellen. Dat heeft overigens alleen maar zin als zij van plan is meer dan 10.000 euro na te laten als al de uitvaartkosten zijn betaald.

Print Friendly, PDF & Email