Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik heb volgens mij een woekerpolis die ik wil laten uitkeren, maar dan betaal ik het toptarief van thans nog 52 procent inkomstenbelasting. Ik ben 62 jaar en ga over ruim vier jaar met AOW en pensioen. Mijn man heeft al AOW én pensioen.  Ik wil stoppen met werken. Wat moet ik doen als ik heel veel belasting moet gaan betalen over de lijfrente-uitkering ineens?

Antwoord:

Als het een woekerpolis mocht zijn, dan zijn daar regelingen voor getroffen. Overigens is het niet zo verstandig deze lijfrente in één keer te laten uitkeren. U kunt hem beter als jaarlijkse lijfrente-uitkering (u kunt de periode hoe lang dat moet gebeuren zelf bepalen) regelen.

Immers dan betaalt u alleen maar inkomstenbelasting over het schijventarief waarin u dat jaar zit. Financieel en fiscaal het voordeligst lijkt ons om nog drie jaar – tot uw 65ste – door te werken en pas op die datum de lijfrente te laten ingaan (als die kan worden uitgesteld, meestal wel!).

Het zit vrij ingewikkeld in elkaar en aan de hand van uw gegevens kunnen we niet nagaan of u nu ook nog recht hebt op een deel van de toeslag omdat wij niet weten hoeveel u met arbeid verdient. Vraag advies aan uw verzekeringsmaatschappij en bekijk wat voor u het gunstigst is.

 

Print Friendly, PDF & Email