Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Onlangs is mijn vader overleden. Mijn moeder leeft nog en is 91 jaar. Ik heb zelf helaas door vervelende gebeurtenissen geen contact meer met mijn ouders. Mijn broertje heeft al de auto van mijn vader meegenomen en zijn portefeuille. Mijn kinderen hebben alles voor hun opa en oma gedaan. Ik vind dat zij recht hebben op een deel van de erfenis. Mijn broer doet weinig tot niets. Moet ik de erfenis voor mijn kinderen opeisen?

Antwoord:

Er wordt dus veel onderhands geregeld zonder uw betrokkenheid. Dat is alleen maar mogelijk – zonder consequenties – als er niet veel te verdelen, er géén testament is en zelfs dan is het niet in de haak.

Overigens zien wij dat uw moeder nog leeft. Volgens het wettelijk erfrecht – en zonder testament –  krijgt zij het beheer over de nalatenschap van haar echtgenoot. U krijgt een vordering volgens het wettelijk erfrecht (ten aanzien van uw vader) op de langstlevende, uw moeder dus. Pas als zij is overleden wordt bekeken in hoeverre er nog wat ‘te halen’ is bij de langstlevende voor de ervende eigen kinderen. Uw kinderen komen pas in aanmerking als u bent overleden (als plaatsvervangers van u).

Ons advies: het heeft pas zin eventueel in actie te komen als uw moeder is overleden. Tenzij u uw broer nu al wilt aanpakken, maar gezien de situatie komt u dat waarschijnlijk op veel juridische kosten te staan.

 

Print Friendly, PDF & Email