Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Aangezien wij al wat ouder zijn, hebben wij besloten om uit te zien naar enige hulp in ons tweepersoonshuishouden. Wij kwamen in contact met een jongedame die voor X-euro enkele uren per week gaat helpen met het schoonhouden van ons huis. Hoe zit dat met onze rechten en plichten? Bijvoorbeeld als tijdens het werk haar iets overkomt. Hoe zit het met verzekeringen?

Antwoord:

U – als klant van deze hulp in de huishouding – heeft geen enkele verzekeringsplicht ten opzichte van haar. Daarvoor draait zij zelf op. Als u haar uitbetaalt, is het ook aan haar of zij dit als (deels) inkomen opgeeft aan de Belastingdienst.
Als u willens en wetens meewerkt aan een zwartgeldcircuit, dan kunt u alleen in het uiterste geval – na moeizame juridische procedures – nog aansprakelijk worden gesteld voor belasting- en premiebetalingen. In de praktijk van alledag gebeurt dat zeer zelden.

Print Friendly, PDF & Email