Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik heb tot 2012 voor mijn ouders gezorgd. Na de dood van mijn moeder heb ik Nederland voorgoed verlaten. Ik woon nu op Rhodos in Griekenland waar mijn zoon en kleindochter zijn gevestigd. Heb ik nog recht op AOW uit Nederland? Ik word volgend jaar iets ouder dan 65 jaar. In 2014 ben ik uitgeschreven in Nederland.

Antwoord:

Als we even snel een rekensom maken dan heeft u recht op circa 92 procent van de AOW-uitkering in Nederland. In 2018 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar. De AOW wordt ook gewoon in Griekenland uitbetaald. Als u ook nog een Grieks pensioen krijgt, dan kunt u regelen dat u de AOW uit Nederland tegelijkertijd krijgt uitbetaald.

Zodra de Griekse autoriteiten u benaderen over uw pensioen, kunt u opgeven dat u ook nog een pensioen in Nederland gaat krijgen. Er zijn namelijk internationale verdragen tussen Nederland en Griekenland.

Anders moet u zes maanden voordat u 66 jaar wordt contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank in Nederland. Het kan zijn dat die u ook probeert op te sporen. Op www.svb.nl kunt u hierover meer terugvinden.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!