Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben thans 80 jaar en goed gezond. Er wordt van mijn pensioenen een paar duizend euro per jaar ingehouden op grond van de zorgverzekeringwet. En dan nog eventueel 385 euro aan eigen risico. Kunt u mij vertellen of dit juist is?

Antwoord:

Wij denken van wél. Gezien enorme stijgende kosten voor de gezondheidszorg   kan het kloppen. Het is tot een bepaalde grens naar rato van het inkomen wat betreft uw pensioeninhouding (en AOW, want misschien vergeet u die).

Alleen in de keuze van uw verzekeraar heeft u zelf invloed. Sommige mensen zitten altijd aan het eind van het jaar te kijken waar het goedkoper kan, maar dan gaat het hooguit om enkele honderden euro’s per jaar.

Dat slaat op de nominale premie die eenieder moet betalen. Per ziektekostenverzekeraar moet u ook kijken naar hun aanbiedingen waarbij het minimale het standaardpakket is. Dat is een iets uitgebreidere versie van het vroegere ziekenfondspakket

Met uw 80 jaar is het te hopen dat u geen gebruik hoeft te maken van (dure) gezondheidskosten. Het is een collectieve voorziening! Vandaar ook dat de regering het totaal aan groeiende kosten wil beperken.

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter