Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected] Of u maakt gebruikt van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn moeder was getrouwd met een gescheiden man met inmiddels volwassen kinderen. Zij hadden een testament op de langstlevende, waarbij deze het recht van vruchtgebruik kreeg over de gehele nalatenschap. Helaas is haar man in 2000 overleden. Als mijn moeder komt te overlijden, hebben dan zijn kinderen recht op een erfdeel en zo ja welk?

Antwoord:

Van uw inmiddels overleden stiefvader hebben zijn eigen biologische kinderen uit zijn eerste huwelijk een vordering op uw moeder die pas tot uitbetaling komt als zij ook is overleden. Van uw eigen moeder erft u als zij overlijdt (we nemen aan dat u enig biologisch kind bent van haar) haar eigen (netto) nalatenschap als er géén testament is dat anders bepaalt.

Op het tijdstip dat uw stiefvader (ook weer een aanname) overleed, bedraagt de vordering in een testament op de langstlevende (thans wettelijk vastgelegd) meestal 50 procent van het vermogen als het huwelijk in gemeenschap van goederen is gesloten. Er zitten natuurlijk ook wat fiscale aspecten aan (erfbelasting) als u meer dan ruim € 20.200,- (dit jaar) erft van uw moeder.

We moeten enkele slagen om de arm houden want u bent niet duidelijk in uw situatie. Bijvoorbeeld: u zegt namelijk niets over uw biologische vader. Uw moeder kan in een testament op de langstlevende, ook in een tweede huwelijk, alles opmaken zodat zijn kinderen achter het net vissen. Het probleem is dat u niet weet wat de inhoud van hun testament is. Wellicht dat uw moeder dat weet. Misschien is er ook in bepaald dat vroeg of laat zijn kinderen uit het eerste huwelijk toch iets erven.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!