Kopzorgen (64) - Wat is scheefwonen?

3 June 2018, 09:00 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag

Onze huurwoning viel oorspronkelijk onder de sociale sector. Die van onze nieuwe buren zit inmiddels boven de vrije sectorgrens. Vallen wij nu ook onder de liberalisatiegrens? En hoe zit dat met ‘scheefwonen’?

Antwoord 

Indien uw aanvangshuurprijs vanaf 1989 onder de liberalisatiegrenzen valt, dan woont u nog steeds in een huis dat ‘gereguleerd’ is. Dat betekent dat u bij eventuele geschillen met de verhuurder ook naar de Huurcommissie kunt stappen. Vele mensen weten dat niet. In de vrije sector met thans een kale maandhuur van ruim boven de 710 euro kunnen zij in het uiterste geval alleen maar een geschil voorleggen aan de rechter.

‘Scheefwonen’ is een ingewikkelde zaak en kan per situatie verschillen. Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor huishoudens met een maximaal jaarinkomen van 36.798 euro (2018). Vanwege de krapte op de woningmarkt wordt hier en daar ook wel een hogere inkomensgrens gehanteerd.