Kopzorgen (72) - Nabetaling verzekeraar

8 July 2018, 08:15 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik kreeg van een verzekeraar een nabetaling van bijna 50.000 euro. Maar netto werd nog niet eens de helft uitgekeerd vanwege de loonheffing. Heeft de verzekeraar correct gehandeld?

Antwoord:

Uw levensverzekeraar heeft inderdaad juist gehandeld door de hoogste loonheffing in te houden op de eenmalige nabetaling. Echter de eindafrekening van wat u aan inkomstenbelasting betaalt, ligt bij de Belastingdienst.

In uw geval lijkt het nuttig om middeling over drie jaar te vragen. Dat kan bij uw aangifte over het vorig jaar of zelfs bij voorheffing. Het is allemaal wel erg ingewikkeld. Dus als u het zelf niet aan kan, adviseren wij u een goede belastinggids te kopen (hoeft niet meer dan enkele tientjes te kosten) of een (dure?) adviseur in te schakelen. U kunt natuurlijk ook op de site van de Belastingdienst kijken.

Bij sterk wisselend inkomen, nabetalingen en bijzondere baten kan de regeling voor middeling u een (forse) belastingteruggaaf opleveren.

Om een voorbeeld te noemen: bij een eenmalige nabetaling van 50.000 euro moet de maatschappij al gauw in het bovenste schijventarief 52 procent inhouden als er ook AOW en aanvullend pensioen is.