Kopzorgen (74): Scheiden bij dementie

15 July 2018, 08:46 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Wij zijn een echtpaar. Ik ben 77 jaar. Mijn vrouw van 73 jaar is vorig jaar opgenomen in een verpleeghuis vanwege dementie/alzheimer. Is het nu mogelijk toch te scheiden?
De reden lijkt hard, maat is die niet en bij de formele kant van de vraag niet van belang.


Antwoord:

Natuurlijk heeft u de mogelijkheid om te scheiden op hoge leeftijd van uw demente partner. Maar of dat financieel verstandig is, is ten tweede.  De belangrijkste reden is dat in het erfrecht bij het in gemeenschap van goederen gehuwd zijn de partner een vrijstelling heeft van 643.094 euro (in 2018). Dat is een aardig bedrag! Voor gescheiden personen, die géén fiscale partners zijn, is de vrijstelling slechts 2147 euro (in 2018).

Daarbij gaan we ervan uit dat de demente persoon eerder overlijdt dan de partner. Los van de emotionele kant is het van belang dat u een adviseur (een eigen echtscheidingsadvocaat of een zogenoemde mediator of een financieel deskundige) in de arm neemt om vast te stellen wat de financiële consequenties zijn (vooral voor u!).

Er komt overigens heel wat bij kijken. Want als de demente persoon niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen, moet ook via de rechtbank een curator worden aangesteld.

Het lijkt ons daarom ook dat u beter gehuwd kan blijven.