Kopzorgen (79) – terugval pensioen

29 July 2018, 09:15 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben al wat ouder, maak me niet meer zo druk over inkomen, spaargeld en verdere carrière, en wil daarom wat minder gaan werken of een wat lagere functie aannemen die met wat minder stress gepaard gaat. Toch kan dit soort beslissingen, die leiden tot een lager maandinkomen, onvoorziene gevolgen hebben voor de toekomst. Wat gebeurt er met mijn pensioenrechten die 70 procent van mijn eindsalaris bedragen bij 40 dienstjaren? Hoe kan ik een te grote terugval voorkomen?

Antwoord: 

In hogere (en drukke!) functies komt het regelmatig voor dat mensen een stapje terug willen (en soms móeten!) doen. Als het om ouderen gaat, dan spreekt men hierbij over ‘demotie’. Dat is als men aan het eind van z’n carrière overstapt naar een lagere functie die gepaard gaat met een salarisverlaging. Overleg hierover met uw werkgever.

Als dat is gebaseerd op een reorganisatie van een (grote) onderneming, dan worden meestal hierover in sociale plannen heel goede regelingen getroffen.

Demotie kan ook invloed hebben op de pensioenopbouw. Als men minder wil werken in een bestaande ‘stressfunctie’, bijvoorbeeld in deeltijd, heeft dat wel nadelige gevolgen op uw pensioenopbouw. Immers, men gaat evenredig minder verdienen. Houdt dat in de gaten!