Kopzorgen (84) - Samenlevingscontract

19 August 2018, 08:20 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Enige tijd geleden heeft mijn zoon een samenlevingscontract afgesloten, in de vaste overtuiging daarmee een goed en verstandig besluit te hebben genomen. Ik had hem dat ontraden omdat dit bijna hetzelfde is als een huwelijk.

Bestaat de mogelijkheid bedoelde overeenkomst alsnog ongedaan te (doen) maken? Ik ga ervan uit dat de wederpartij niet akkoord zal gaan met ontbinding van het contract en tegenstand zal bieden.

Antwoord:

Een samenlevingscontract ontbinden bij het beëindigen van een relatie lijkt eenvoudig. In principe geldt het samenlevingscontract zolang het samenwonen duurt tenzij daarin allerlei andere zaken ook zijn bepaald. Het kan ingewikkeld worden als er sprake is van de aanwezigheid van gezamenlijke minderjarige kinderen, een eigen huis of samengesteld vermogen.

Soms is ook bepaald dat opgebouwde pensioenrechten verdeeld dienen te worden. In enkele gevallen kan de rechter op basis van ‘redelijkheid en billijkheid’ een partneralimentatie toekennen. Is er ook een gezamenlijk testament gemaakt door de samenlevingspartners (vaak het geval) dan kan dat consequenties hebben om dat te beëindigen.

Wilt uw zoon maatadvies, laat hij dat vragen aan een advocaat, notaris of mediator. Er zijn talloze mogelijkheden te vinden op internet.