Kopzorgen (90) - Identificatieplicht

9 September 2018, 08:10 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Mijn oude moeder woont in een verzorgingstehuis. Ik regel haar bankzaken, in die zin dat zij zelf nog in staat is haar handtekening te zetten. Ze komt haar kamer niet meer uit en zal bijvoorbeeld nooit buiten gaan pinnen. Zij heeft ons gemachtigd dat te doen. Nu heeft zij een brief gekregen van een bank dat zij verplicht is om zich te identificeren.

Gebeurt dat niet dan zou haar bankrekening worden geblokkeerd. Zij heeft echter geen identificatiebewijs (alleen een verlopen 65+kaart) en je kunt haar met goed fatsoen ook niet meer meesjouwen naar een bank want dan zou ze volledig in paniek raken. Ze zal dus niet aan deze identificatieplicht kunnen voldoen. Wat zijn de consequenties?

Antwoord: 

Voor mensen die zich normaal in de maatschappij bewegen zou dat inderdaad kunnen inhouden dat zij geen bankzaken meer kunnen regelen. Echter voor sommige mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen worden regelingen getroffen door gemeenten voor het identificatiebewijs of door banken om vast te stellen wie zij zijn.

Van de banken komt er een persoon langs die gaat controleren of hij of zij hoort bij de betreffende bankrekening. Als men geen geldig identificatiebewijs heeft, willen banken soms dispensatie aanvragen bij De Nederlandsche Bank, de nationale toezichthouder op het bankverkeer.

Als blijkt dat de klant zonder identificatiebewijs al vele jaren een rekening heeft lopen, dan zal men waarschijnlijk niet aan de identificatieplicht hoeven te voldoen.

Overigens kunnen deze mensen in hun verzorgingshuis een identificatiebewijs aanvragen. Vele gemeenten hebben ambtenaren die dan in het verpleeg- en verzorgingshuis langskomen en de formaliteiten voor de aanvraag van een paspoort of identiteitsbewijs verzorgen. De mensen moeten wel zelf voor pasfoto’s zorgen.

Er zijn natuurlijk wel kosten verbonden aan de aanvraag van een (eigenlijk verplicht) identiteitsbewijs en ook aan de pasfoto’s. Het is een omslachtige manier, maar eigenlijk zijn ook verzorgings- en verpleeghuizen genoodzaakt  een kopie van het identiteitsbewijs van hun inwoners te houden. Sommige zorgcentra gaan daar soepel mee om, zeker als het gaat om mensen die al heel veel jaren daarin verblijven.