Kopzorgen (93) - waar woont onze zus?

16 September 2018, 09:13 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Met een van onze zussen hebben we geen enkel contact meer. We weten dat zij ooit is getrouwd in gemeenschap van goederen. Ook met onze ouders heeft ze vrijwel nooit enig contact. Omdat onze ouders een dagje ouder worden, willen ze hun bezittingen testamentair vastleggen. Bij hun keuzes – ze willen mijn ‘afstandelijke’ zus niet onterven – is het misschien van belang te weten of zij nog in gemeenschap van goederen is getrouwd. Kunnen wij daarover navraag doen in de gemeentelijke basisadministratie want wij weten wel waar ze woont?

Antwoord:

 Waarom zou u of uw ouders het haar zelf niet vragen? U kunt alleen maar in de basisadministratie van de gemeente uw eigen gegevens opvragen. Net zo goed als een huwelijk wordt daarin ook een echtscheiding met een akte aangetekend. Overigens hoeven uw ouders bij het opmaken van hun testament niet per se te weten of hun dochter nog is gehuwd.

Het is namelijk heel gebruikelijk dat in een testament wordt vastgelegd dat een nalatenschap alleen naar de eigen kinderen gaat en daarom niet in de gemeenschappelijke huwelijksboedel komt. Met deze zogenoemde anti-schoonzoon- of anti-schoondochter-clausule kan worden voorkomen dat aangetrouwd de helft van een erfenis opstrijkt als er sprake is van een scheiding. Anders kan het betreffende kind zelf beslissen of de partner meedeelt.

Als uw ouders na hun overlijden gelijkelijk willen verdelen is een andere mogelijkheid het wettelijk erfrecht te volgen.