Kopzorgen (95) - Schenkingsrecht

23 September 2018, 09:10 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad in de categorie: mensen. Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik ben sinds 12 jaar weduwnaar. Mij is verteld dat alleen mijn beide dochters recht zouden hebben op mijn erfenis. Ik heb nog wat bezittingen en onder meer een eigen lastenvrij huis. Om te zijner tijd hoge erfbelasting te omzeilen wil ik misschien wel mijn huis op basis van 50 procent schenken aan mijn dochters met de bepaling dat ik voor de mij nog resterende tijd in het huis kan blijven wonen. Is dan een notaris vereist? Of kan ik volstaan met een door mij op schrift gestelde verklaring die door mijn beide dochters wordt ondertekend?

Antwoord:

Volgens het wettelijk erfrecht zijn inderdaad uw kinderen erfgenaam na uw overlijden.

Het is vanwege de eventuele erfbelasting wel van belang om het erfdeel van destijds uw overleden echtgenote hierbij te betrekken. U hebt daarover waarschijnlijk het beheer gekregen. Het zou kunnen dat uw nabestaanden daardoor minder erfbelasting moeten betalen.

Uw tweede vraag gaat over het omzeilen van eventuele erfbelasting. Daarvoor moet u toch een notaris hebben vanwege het opstellen van een testament of via (speciale) schenkingsaktes. Hij of zij zal u ongetwijfeld hierover het beste advies geven. Hieraan zijn wel kosten gebonden. Minimaal enkele honderden euro’s, afhankelijk van de notaris die u inschakelt en het soort werk.

Om de schenkingen kenbaar te maken in een zogenoemd codicil is onvoldoende voor de Belastingdienst.

Overigens kunt u per jaar (in 2018 € 5363 per kind) zonder notarisakte schenken. Ieder jaar dus en dan gaat het hard als u nog jaren te leven hebt! Ook kunt u hun (eventuele) huishypotheek verminderen. Kijk voor deze en andere schenkingsmogelijkheden op de Belastingdienst.

Maar over de vele schenkingsmogelijkheden per testament of per akte moet u toch echt de notaris raadplegen.